Je helpt kinderen en ouders over een drempel

De VoorleesExpress gaat over meer dan voorlezen alleen. “Véél meer” benadrukt vrijwilliger Carla van den Brink. In de twee jaar dat ze vanuit haar rol als coördinator gezinnen en voorlezers in de Bollenstreek onder haar hoede heeft, heeft ze veel dankbaarheid mogen ervaren van ouders. “Die zien dat met de taalvaardigheid ook het zelfvertrouwen van hun kinderen toeneemt waardoor bijvoorbeeld hun schroom om vriendjes te maken, verdwijnt."

"Ze krijgen plezier in taal en vaak moedigt dat de ouders aan om zelf met Nederlands aan de slag te gaan." Ook betekent het wekelijks bezoek van de vrijwilliger in de vaak drukke gezinnen een rustpuntje, waarin er volledig aandacht is voor het kind. Je ziet ze dan rustig worden. De winst is dus veel groter dan je eerst zou denken” aldus Carla.

Vinger aan de pols

Bij de VoorleesExpress gaat het erom dat kinderen uit gezinnen met een taalachterstand door een vrijwilliger gedurende 20 weken een uur per week worden bezocht. De vrijwilliger leest met de kinderen en naast de boekjes helpen ook taalspelletjes en gesprekjes om taalvaardigheid te ontwikkelen. “Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ouders zoveel mogelijk betrokken zijn en ik hoor ook dat zij het ontzettend belangrijk vinden dat hun kind vooruit gaat met taal” zegt Carla. Zij koos ervoor om niet als voorlezer te helpen, maar als coördinator. “Ik houd van organiseren en als coördinator ben je zowel met het gezin als met de voorlezer bezig. Je bezoekt het gezin meerdere malen en houdt vinger aan de pols tijdens het traject, ondersteunt de voorlezer waar nodig en hebt veel contact met de projectleiding. Ik vind het daarnaast erg leuk om intervisie met voorlezers te organiseren. Een heel diverse vrijwilligers’baan’ dus, die veel voldoening geeft.” 

Een wereld gaat open

In haar werkzaam leven was de energieke Carla actief in het onderwijs. Vanuit haar vakgebied weet ze hoe belangrijk het is om taalachterstand vroegtijdig te signaleren en waar mogelijk te verkleinen. “Kinderen die zich onvoldoende kunnen uiten of niet begrijpen wat er in de klas wordt gezegd, kunnen gefrustreerd raken en dat uit zich in gedrag waar niemand blij van wordt. Er gaat een wereld voor ze open als ze de taal wel machtig zijn, alleen al in sociaal opzicht. Het kan ze dus echt over een drempel helpen.”  

Inleven in de ander

Wat levert het vrijwilligerswerk Carla op? “Naast voldoening dat je iets bijdraagt aan een maatschappelijk probleem is het geweldig om te zien dat een kind soms letterlijk aan de voorlezer hangt, zo blij zijn ze met hun hulp. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk. Je bent als coördinator erg flexibel in je vrijwilligersuren, maar je moet wel de discipline hebben om alles in de gaten te houden en pro-actief reageren als iets niet goed loopt. Daarnaast helpt het als je het leuk vindt om met veel verschillende mensen om te gaan. Je komt in allerlei soorten gezinnen en werkt met diverse vrijwilligers, en daartussen moet je ook kunnen schakelen. Maar dat is juist erg leuk” benadrukt ze. “Je leert hier ontzettend veel van. Plannen en organiseren natuurlijk, maar ook inleven in andermans situatie. Mijn achtergrond in het onderwijs is fijn, maar zeker niet noodzakelijk voor een coördinator” vindt ze. “Iedereen brengt weer eigen ervaring en vaardigheden mee en als je bovenstaande dingen leuk vindt, kom je al een heel eind. En anders is er altijd wel iemand van de projectleiding waar je mee kunt sparren. Het is net een puzzel die je samen maakt en waarvan iedereen blij is als alle stukjes op z’n plaats liggen.” 


En de werkbelasting? Carla lacht. “Ik zou zeggen, stap over de drempel, begin met een of twee gezinnen, en ervaar hoe leuk dat is. Daarna kun je altijd nog uitbouwen naar meer gezinnen, net hoeveel tijd je erin wilt steken.” 

Meer informatie over de vrijwilligersfuncties