Lezing | Hooggevoeligheid: Feit of fictie?

5 februari 2020, van 20:00 tot 22:00 | bibliotheek Oegstgeest

Kosten: €7,50 leden | €10,00 niet-leden | inclusief koffie/thee

Anke Weber Smit

Wil je meer weten over hooggevoeligheid (HSP, of High Sensitive Person), de feiten en het potentieel van gevoeligheid? Dan is deze lezing iets voor jou!

Anke Weber Smit geeft op een toegankelijke en praktische manier informatie over wat (hoog)sensitiviteit is en hoe je ervan kunt genieten. Je krijgt handvatten en oefeningen voor een evenwichtig leven onder eigen regie. Aan bod komen onder andere de volgende onderwerpen:

• Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een verklaringsmodel voor een aantal eigenschappen die bij circa 20% van de bevolking voorkomen. Het is geen ziekte, noch een nadeel, maar gewoon een eigenschap die iemand kenmerkt, zoals lengte, haarkleur of temperament. Maar er is meer over te vertellen.

• Kenmerken en valkuilen

We lopen langs een 10-tal bekende valkuilen en wijdverspreide misverstanden over HSP. Het zal je verbazen dat hoogsensitief-zijn minstens net zoveel voordelen heeft.

• Relatie met autisme, ADHD, depressie en eetstoornissen

HSP is geen ziekte of stoornis. Waarom hooggevoeligheid desondanks vaak gerelateerd wordt aan gedragsafwijkingen ligt eraan dat de symptomen van overprikkelde HSP’ers op die van een gedragsafwijking kunnen lijken. Tijdens deze lezing leer je waar je op moet letten om HSP te onderscheiden van gedragsafwijkingen. Zo kun je voorkomen dat iemand in je omgeving met HSP ten onrechte een label opgeplakt krijgt.

Over de auteur

Dr. Anke Weber Smit is een internationaal erkend expert met een missie. Na 20 jaar als onderzoeker ecologie te hebben gewerkt stichtte zij in 2010 in Noorwegen haar eigen praktijk voor coaching en ontwikkeling. Na terugkeer in Nederland heeft ze ook hier een bloeiende praktijk weten op te bouwen met een internationale klantenkring. Haar boek ’Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit’ werd zeer goed ontvangen. In 2018 en 2019 was zij finalist van de verkiezing ‘HSP-professional van het jaar’.

Bij Anke geen Hocus Pocus, maar Focus, Focus. Ik zou zeggen, doe jezelf als HSP’er een groot plezier en laat je voorlichten of coachen door Anke en je leven zal een stuk makkelijker en plezieriger zijn, en ik spreek uit ervaring!’ -R.J. de Roo, Bureau LODZ

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest en Bibliotheek Bollenstreek.