Lezing | Eva Rovers - De rebelse held

11 maart 2020, van 20:00 tot 22:00 | Lange Voort 2T 2341 KA Oegstgeest

Kosten: € 10,00 | inclusief koffie/thee

Eva Rovers

De Rebelse Held is een bundel brieven die Eva schreef aan de excentrieke, bijna vergeten uitvinder, architect, futuroloog en rebelse denker Richard Buckminster Fuller – ook wel ‘de Leonardo Da Vinci van de twintigste eeuw’ genoemd. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva Rovers in haar brieven merkwaardige historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.

De rebelse held

Meer dan een halve eeuw geleden bedacht Richard Buckminster Fuller oplossingen voor de problemen van nu. Hij ontwierp vliegende auto’s, zelfvoorzienende huizen en een video-encyclopedie die iedereen ter wereld kon raadplegen én gebruiken om mee te beslissen over de wereldpolitiek. Als een van de eersten waarschuwde hij dat onbeperkte groei op een beperkte planeet onmogelijk is! De Rebelse Held is een hartstochtelijke oproep om naar de wereld te kijken zoals Buckminster Fuller deed: we zijn allemaal astronauten op het prachtige, maar kwetsbare Ruimteschip Aarde.

Over de auteur

Eva Rovers studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, waar zij zich specialiseerde in de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en kunstbeleid & -management. Eva Rovers is daarnaast biografe. Ze schreef BOUD, het verzameld leven van Boudewijn Büch (2016), waarvoor zij van de erven exclusief toegang kreeg tot het persoonlijke archief van Büch, dat nog tot 2030 gesloten blijft. Dankzij dit archief kon zij gebruik maken van 67 dagboeken, ruim 1500 foto's en talloze brieven, wat leidde tot een indringend portret van het fenomeen Boudewijn Büch. In De eeuwigheid verzameld beschrijft ze het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie werd in 2012 onder meer bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie binnen het Nederlands taalgebied.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.