Boekentips van Dionne

Gepubliceerd op: 20 maart 2017 10:55

Op zoek naar een goed boek? Bekijk de tips van onze programmamanager Dionne Dinkhuijsen!

Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub.

Het brilletje van Tsjechov / Michel Krielaars

Dit boek las ik na mijn weekend in Moskou. Het lezen van dit reisverhaal voelde alsof ik nog rondliep op het Rode Plein en een inkijkje kreeg achter de schermen van dit gecompliceerde en prachtige land. Krielaars reist Tsjechov achterna en combineert, de verhalen van Tsjechov, met het Rusland van vandaag. Je leest over alcoholisme, corruptie en het grote verschil tussen rijk
en arm. Maar je leest ook over veerkracht, gastvrijheid en lieve mensen met humor. Een intrigerend boek. En een aanmoediging om meer van het werk van Tsjechov te lezen. Ik heb heimwee naar Rusland….

De dame met het hondje / Anton Tsjechov

'Er werd verteld dat er op de boulevard een nieuw gezicht was opgedoken: een dame met een hondje.' Anton Tsjechov, is één van de grootste Russische schrijvers van korte verhalen. ‘De dame met het hondje’ gaat over Dimitri en Anne, beiden getrouwd, die tijdens een vakantie verliefd worden op elkaar. Terwijl de geliefden zoeken naar een uitweg breekt Tsjechov het verhaal plotseling af. Als 'grondlegger' van het open einde, in zijn tijd was dit opzienbarend, kreeg hij hierop veel kritiek. Heerlijk melancholisch en kort verhaal dat smaakt naar meer. Let op, Tsjechov vindt u in onze Bibliotheek bij de ‘C’ van Čechov.

Lenin in de trein / Catherine Merridale

Om in Russische sferen te blijven, las ik ook nog het boek ‘Lenin in de trein’. Het verhaal over Lenins treinreis begint in Zwitserland, waar hij in ballingschap zat. Zijn reis gaat via Duits grondgebied naar Sint Petersburg. De spanning en intriges rondom Lenins terugkomst in Rusland eindigde uiteindelijk in de Oktoberrevolutie: een staatsgreep waarin miljoenen mensen betrokken waren en vervolgens leidde tot een dictatuur. Een boek over een reis die de wereld veranderde. Het leest als een spannend avontuur, als je er eenmaal aan begint, kun je het niet wegleggen! Wie durft?

De aftakeling van Vladimir P. : Michael Honig

Getipt door de bibliotheek!

Vladimir P., ex-president van Rusland, bevindt zich acht jaar na zijn definitieve aftreden op zijn dasja, omringd door intens corrupt personeel, vergeten en dementerend. Hij wordt verpleegd door Nikolaj Sheremetev, de laatste eerlijke en integere mens op het complex en wellicht in Rusland die de corruptie waarin hij verkeerd niet eens waarneemt. Een belangrijk
boek over de morele staat van Rusland..