Boekentips van Dionne

Gepubliceerd op: 22 mei 2017 15:38

Op zoek naar een goed boek? Bekijk de tips van onze programmamanager Dionne Dinkhuijsen!

Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub.

Moeders zondag / Graham Swift

Leuk! Meelezen met de longlist voor de Europese literatuurprijs om achteraf te kijken of jouw top drie tot de winnaars behoort. Mijn nummer 3: Moeders zondag. Jane Fairchild, inmiddels een gevierd schrijfster, blikt terug op haar tijd als dienstmeisje van de familie Niven. Deze zondag in 1924 is haar laatste dag samen met Paul Sheringham met wie ze een geheime relatie onderhoudt. Dit is hun laatste samenzijn maar niemand mag het weten behalve de lezer… Een klein verhaal boordevol liefde, vreugde en verlies.

Iets ter grootte van het universum / Jon Kalman Stafansson

Op twee: Iets ter grootte van het universum. Ik viel als een blok voor deze titel. Het verhaal gaat over meerdere generaties van één IJslandse familie. Centraal staat de moeizame relatie tussen de vader, zijn zoon en een vrouw die ondanks alle tegenslagen overeind blijft staan. De schrijfstijl van Stefánsson, met prachtige poëtische zinnen, maken dat je het boek met een zucht en een traan weglegt. Achterin het boek staat een stamboom, helaas ontdekte ik dit zelf pas toen ik het boek uit had.

Vaak ben ik gelukkig / Jens Christian Grondahl

Mijn topper! Een pareltje dat ik in een dag heb uitgelezen. Elinor en haar man Henning zijn bevriend met Anna en Georg. Alles verandert wanneer de vier op skivakantie gaan en Anna en Henning, die een verhouding blijken te hebben, door een lawine om het leven komen. Elinor neemt daarna de plek van Anna in. Als Georg sterft, kijkt Elinor terug op haar leven met een bekentenis aan Anna. Het is ontroerend hoe ze, ondanks alle pijn en geheimen, trouw blijft aan hun vriendschap. Prachtig geschreven!

Het geheim van Montevideo, Hanneke Hollander.

De tip van Maartje Nierop Leesconsulente in Noordwijkerhout

Een spannend avonturenverhaal én informatieboek over architectuur inéén.

De 11-jarige Roy verhuist naar De Montevideo op de Wilhelmina pier in Rotterdam. Samen met zijn beste vriend verkennen ze de grote toren en stuiten op een mysterie. Roy’s avontuur wordt speels aangevuld met allerlei weetjes over architectuur.
Vanaf +-  9 jaar.

Lees meer tips van Maartje

• Iets ter grootte van het universum

Jón Kalman Stefánsson

Als een IJslandse familie uit elkaar dreigt te vallen door ingrijpende gebeurtenissen is het de vraag of de familie door liefde bij elkaar kan blijven.

Gedrukt boek

Bekijk details van Iets ter grootte van het universum

• Moeders zondag

Graham Swift

Engeland, 1924: het 24-jarige dienstmeisje Jane gedraagt zich soms frivool maar is daadwerkelijk bezig met zelfontplooiing wat resulteert in een carrière als schrijfster.

Bekijk details van Moeders zondag

• Het geheim van Montevideo

Hanneke Hollander

Roy (ik-figuur, 12) verhuist met zijn moeder naar Montevideo, een woontoren op de Kop van Zuid (Rotterdam). Bij het maken van een werkstuk leert hij veel over de geschiedenis van de Wilhelminapier, de architect en de bouwer. Met eigentijdse kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

Bekijk details van Het geheim van Montevideo

Lees alle boekentips van Dionne

Meer boekentips van onze medewerkers