Boekentips van Dionne Dinkhuijsen

Gepubliceerd op: 5 augustus 2017 00:15

Dionne Dinkhuisen

Op zoek naar een goed boek? Bekijk de tips van onze programmamanager Dionne Dinkhuijsen!

Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub.

Wederzijds / Kees van het Hart

Lekker leesvoer voor de vakantie; een boek dat je makkelijk meeneemt in je tas. Wederzijds is de organisatie die overlast in je buurt wegwerkt- waarbij verwacht wordt dat je zelf ook deelneemt aan tegenacties. De verteller blijft anoniem, net als de leden van Wederzijds. Ongeschreven regels en vragen stapelen zich op. Zijn de leden van Wederzijds echt zo onschuldig? Het boek snijdt thema’s aan als buurtpreventie en veiligheid. Leest makkelijk door de korte zinnen, is grappig en ook herkenbaar voor lezers die, net als ik, in Den Haag hebben gewoond.

In het buitengebied / Adriaan van Dis

Als Van Dis fan wilde ik dit boek graag lezen. Korte verhalen over isolement, geschreven met de zelfspot en ironie die we van hem gewend zijn. Verschillende hoofdpersonen komen langs, zoals een oude vriendin, een robot en een buurjongen, en alle verhalen zijn verweven met actuele onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, sociale ongelijkheid en robotisering. Constante in de verhalen zijn de innerlijke stem, de eenzaamheid én het poetsen. Na het lezen van dit boek zul je voortaan bij het openen van een potje groene zeep, met een glimlach, aan Van Dis moeten denken.

NOOT van de bibliotheek: Adriaan van Dis komt 28 november een lezing geven.

Het einde van de eenzaamheid / Benedict Wells

Getipt door het DWDD boekenpanel en meteen geleend bij de Bibliotheek. Een ontroerend verhaal over Jules, zijn broer en zus die op jonge leeftijd wees worden. Ze groeien zonder elkaar op in verschillende internaten, maar vinden elkaar later weer terug. Mooi om te zien dat de drie zo hecht blijven, ondanks alle persoonlijke worstelingen en hun onuitgesproken verdriet. Ik sloeg het boek met een brok in mijn keel dicht.

De tip van Eline de Visser, Projectleider Taalhuis.

Eline van het Taalhuis

Als je het licht niet kunt zien / Anthony Doerr

Diep onder de indruk slenterde ik met dit boek in mijn hand door de straten van het zomerse Saint-Malo. De blinde Marie-Laure vlucht in WOII met haar vader en de grootste schat uit het Natuurhistorisch Museum naar dit Bretonse stadje, waar ik die zomer mijn vakantie doorbracht. De oorlog door de blinde ogen van Marie-Laure 'bezien', geeft een compleet nieuw perspectief. Meeslepend!

• Wederzijds

Kees 't Hart

Een 53-jarige conrector vertelt over zijn ervaringen met een louche vereniging die tegen betaling wraak neemt op overlastplegers.

Gedrukt boek

Bekijk details van Wederzijds

• Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr

Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.

Gedrukt boek

Bekijk details van Als je het licht niet kunt zien