Het geheugen is geen bibliotheek

Gepubliceerd op: 30 mei 2018 10:43

Dinsdagavond 29 mei was warm, en niet alleen vanwege de naderende zomerstorm. Ook in de bibliotheek in Oegstgeest broeide het, vanwege de komst van geheugenprofessor Douwe Draaisma.

Voor een volle zaal vertelde hij over duizenden soorten herinneringen, de misleidende werking van foto’s, het vergeten van onze dromen en het onthouden van gezichten. In zijn presentatie maakte Draaisma dankbaar gebruik van de metafoor van het geheugen als een bibliotheek, met herinneringen als boeken. Hoewel, dat beeld stelde Draaisma al snel bij: “In de hersenen wordt van alles zomaar weggegooid en toegevoegd, terwijl in een bibliotheek verhalen nauwkeurig bewaard blijven.”

Mijn Brein

Draaisma was te gast in de bibliotheek in Oegstgeest in het kader van het thema Mijn Brein, dat de hele maand mei centraal stond in de Bibliotheek Bollenstreek. Een kleine week eerder waren neuropsycholoog Erik Scherder en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe te gast in een uitverkochte vestiging in Noordwijk, waar zij vertelden over stress op de werkvloer.

Over Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) heeft een lange lijst titels op zijn naam staan, waaronder De heimweefabriek, Vergeetboek, Als mijn geheugen me niet bedriegt en Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, die allemaal gaan over het autobiografisch geheugen. Draaisma studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen en promoveerde in Utrecht op de rol van metaforen in onze manier van denken en praten over het geheugen. Over dit onderwerp publiceerde hij later De Metaforenmachine en Een geschiedenis van het geheugen. Ook schreef hij over belangrijke namen uit de geschiedenis van de psychiatrie en de neurologie, waaronder James Parkinson, Alois Alzheimer en Hans Asperger. Voorzijn werk is Draaisma bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

5 juni: Frénk & Frencken

De bibliotheek in Oegstgeest maakt zich inmiddels op voor een volgend bezoek: op dinsdagavond 5 juni komt
het duo Frénk & Frencken naar de vestiging. Het duo, bestaande uit cabaretière Mylou Frencken en interviewer Frénk van der Linden, zal van 20.00 uur tot 22.00 uur hun publiek trakteren op een speciale minivoorstelling met verhalen en liedjes.