Benefietavond levert €14.990,- op!

Gepubliceerd op: 14 november 2019 09:00

Het Noordwijks Boekenbal levert maar liefst €14.990,- op! Hiermee kan het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek diverse activiteiten organiseren, advies geven, lesmateriaal aanbieden en taalvragers aan taalcoaches koppelen.

Vrijdag 27 september was Het Noordwijks Boekenbal georganiseerd door Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek in Huis ter Duin. Hiermee vroeg de Bibliotheek Bollenstreek aandacht voor laaggeletterdheid en de activiteiten van Het Taalhuis.

Gastheer Boris van der Ham opende de avond waarna loco burgemeester Sjaak van den Berg samen met de taalmaatjes en coaches de dichtbundel Durf te dromen presenteerde. Deze dichtbundel is geschreven door taalcafébezoekers en vrijwilligers. Marco Zeeman (ex-laaggeletterde) sprak over laaggeletterdheid en wat voor een invloed dit heeft op iemands leven en hoe je hier samen met bijvoorbeeld het Taalhuis iets aan kan veranderen.

Psycholoog en seksuoloog Irma van Steijn sprak over de invloed van stress op het brein. Ellie Lust werd geïnterviewd door Boris van der Ham waarbij zij ook vragen vanuit het publiek beantwoordde. Ook waren er een aantal interactieve break-outsessie onder andere met professioneel straatvoetballer Rocky Hehakaija. Zij nam de luisteraars mee in de wereld van favela's, drugsbendes en straatvoetbal. En hoe de jongeren op deze plekken er alles aan doen om er het beste van te maken. Jos Ahlers sprak over de opkomst van de onstuitbare Generatie Z. Een generatie die altijd en overal online is. Ferry Zandvliet had een inspirerend verhaal over zijn noodlottige avond in het Bataclan-theater in Parijs.

Nadat Nico Dijkshoorn op ludieke wijze gedichten voor had gedragen en verhalen had verteld aan de hand van foto’s van kunst werd door Notaris Mirjam Luijer het opgehaalde bedrag van maar liefst €14.990,- bekend gemaakt. Hiermee kan het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek weer diverse activiteiten organiseren, advies geven, lesmateriaal aanbieden en taalvragers aan taalcoaches koppelen.

Er zijn verschillende organisaties die het Noordwijks Boekenbal een warm hart hebben toegedragen door middel van financiële steun zoals Gemeente Noordwijk, Fonds 1818, Ondernemersfonds Noordwijk en de Lions Club.

Moeite met de Nederlandse taal komt nog steeds veel voor in Nederland, ook bij mensen die in Nederland zijn opgegroeid. De Gemeente Noordwijk telt tussen de 2300 en 3300 laaggeletterden in de leeftijd 16-65 jaar. De Bibliotheek Bollenstreek biedt een laagdrempelige ingang om beter te leren lezen en schrijven. Om laaggeletterdheid terug te dringen is geld nodig, daarom was deze benefietavond volledig ten bate van Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek.

Bekijk de foto's van het Noordwijks Boekenbal