In het Taalcafé

Gepubliceerd op: 1 maart 2018 11:22

Trouw artikel Foto Anneke

Anneke Barnhoorn (68) in het Taalcafé in de Bibliotheek Bollenstreek in Sassenheim stond zaterdag 24 februari in dagblad Trouw. Ze vertelt met plezier over haar ervaringen als vrijwilliger van het Taalcafé. Ze ontmoet daar vele deelnemers die regelmatig langskomen voor hulp bij de Nederlandse taal.

'Ik word soms bijna doorgeknuffeld'

"Iedere vrijdagochtend oefenen we spreekvaardigheid met anderstaligen die het Nederlands nog niet helemaal machting zijn. Het is geen les, maar een vrijblijvende inloop voor mensen die gewoon gezellig willen praten - net als in een café. Ik heb geen onderwijsachtergrond, maar wel veel empathie met mensen. Ik zie nu zelf hoe moeilijk de Nederlandse taal is. Soms moet ik zeggen: 'Zelf weet ik  ook niet waarom het zo is, het is gewoon zo.'

De ene vrijdag komen er zes, de andere vrijdag zestien - er is geen peil op te trekken. Ik voel me begaan met iedereen hier, vooral  voor sommige jongens uit Eritrea heb ik een zwak. Ze zijn komen lopen via Sudan en Libië, ze hebben in bootjes gezeten, hun familie en vrienden moeten achterlaten. Ik wil ze dolgraag helpen. Dat luk ook wel, maar het zou nog beter zijn als ze hier iedere week zouden komen.

Sommige jongens noemen mij 'mom', ik denk omdat hun eigen moeder zo ver weg zit. Ik word soms bijna doodgeknuffeld door ze. Ik vind het bijzonder dat ze ondanks hun moeilijkheden toch altijd heel vrij en vrolijk zijn. En uitermate beleefd. In moeilijke situaties ben ik nog wel eens geneigd te klagen. Hen hoor je niet."

Tekst: Catriek Spijkerman, uit Trouw zaterdag 24 februari 2018

Net als Anneke vrijwilliger worden?

Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek zoekt nog vrijwilligers. Wil je net als Anneke mensen helpen die beter Nederlands willen leren lezen, schrijven of spreken? Word dan taalvrijwlliger bij het Taalhuis. Bekijk hier alle vacatures.

Trouw artikel Aan tafel

Foto: Jörgen Caris