Verrijk je brein

Gepubliceerd op: 24 mei 2018 13:09

Verrijk je brein! Lezen helpt daarbij. Erik Scherder en Kilian Wawoe in de Bibliotheek in Noordwijk op 23 mei.

Voor een uitverkochte Bibliotheek in Noordwijk vertellen hersenwetenschapper Erik Scherder en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe over stress op de werkvloer en wat het effect daarvan is op je hersenen. De zaal in de Bibliotheek is volledig gevuld en de nieuwsgierigheid naar het verhaal van deze twee wetenschappers is voelbaar.

Na een welkom door Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, deelt Wawoe zijn kennis over hoe je stress op de werkvloer te lijf gaat. “Een beetje stress is nuttig”, begint Wawoe. “Het maakt dat we beter kijken, horen en functioneren. Maar wordt de stress te veel en chronisch, dan is dat een probleem.” Wat je daar aan doet? Niets doen helpt niet, is zijn duidelijke stelling. Als je doet wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Tips om stress te verminderen

Wawoe geeft het publiek drie adviezen om stress te reduceren en gelukkiger te worden. Zijn eerste advies is: “Ga op zoek naar wat je stress oplevert en manage het weg”. Klinkt simpel, maar de praktijk wijst uit dat we vaak blijven zitten of teruggaan naar de oude situatie. Het is volgens hem ook raadzaam om regelmatig een moment van rust te creëren. Zo laadje de batterij weer op. Dat kan door te bewegen, gezond te eten of te lezen. “Na 6 minuten lezen gaat je hartslag al omlaag.” Sociale relaties werken als een bumper tegen stress. Daarom is het belangrijk om in contact te blijven met de mensen om je heen als je (bijna) een burn-out hebt. En ook om iemand in die situatie te blijven steunen.

Test je hersenen

Vervolgens geeft Wawoe het stokje over aan zijn collega. Want waar de kennis van Wawoe zit in de organisatiepsychologie, daar weet Scherder alles over wat er in je hersenen gebeurt. Scherder begint met een testje. Iedereen trapt in de instinkers door een stier een koe te noemen. Het enthousiasme voor zijn verhaal is zichtbaar als aan het einde van de test niet meer in dezelfde instinker wordt getrapt. De zaal vult zich met hard gelach.

Onze hersenen houden van lezen

Een goed gevoel, een beloning van ons eigen beloningssysteem aangevoerd vanuit de frontale lob in onze hersenen, is volgens Scherder belangrijk. “Blijf een leven lang die frontale lob stimuleren en verrijken, want dit deel van de hersenen heeft een remmend vermogen op negatieve gedachten.” Hoe je dat doet? Een uitdagende omgeving en dingen doen die je een beetje moeite kosten, helpen daarbij. Tenslotte laat Scherder zien wat het effect van lezen is op onze hersenen. Door te lezen worden veel hubs in onze hersenen, daar waar verbindingen samen komen, geactiveerd. “Onze hersenen houden van lezen”.

Over de sprekers

Kilian Wawoe is organisatiepsycholoog en als docent Human Resources Management verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is de schrijver van het boek ‘Bonus. Een Nederlandse bankier vertelt.’

Erik Scherder is Nederlands bekendste neurowetenschapper en veel geziene gast bij De Wereld Draait Door. Tijdens zijn betoog in de Bibliotheek van Noordwijk zond de NPO de laatste van de drie masterclasses uit over ons meest tot de verbeelding sprekende orgaan: het brein. Scherder schreef onder ander het boek ‘Laat je hersenen niet zitten: hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren’.

Mijn brein

Scherder en Wawoe bezochten de bibliotheek in Noordwijk in het kader van ‘Mijn Brein’,  in mei het thema in de Bibliotheek Bollenstreek. Het tweede Bollenstreek Betoog over ‘Mijn Brein’ vindt dinsdag 29 mei plaats in de Bibliotheek in Oegstgeest. ‘Geheugenprofessor’ Douwe Draaisma vertelt dan alles wat we over onze hersenen en geheugen moeten weten. Hij gaat daarbij in op de betrouwbaarheid van onze herinneringen.

Impressie van het Bollenstreek Betoog op 23 mei 2018