Annelies brengt voorleesplezier in huis

Gepubliceerd op: 22 maart 2018 10:13

“Wat is dit voor een meneer?” Annelies Veltman wijst op een tekening. “Een boer”, antwoordt de 5-jarige Youns zonder aarzelen. Het Syrische jongetje woont sinds twee jaar met zijn familie in de Bollenstreek. Op school sprak hij bijna niet. Maar dankzij de inzet van Annelies is hij met sprongen vooruitgegaan.

Annelies Veltman is een van de vrijwilligers van de VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek. De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal. Zoals Youns Alwadi. Het jongetje ontvluchtte met zijn familie de oorlog in Syrië en kwam na allerlei omzwervingen in Sassenheim terecht. Zijn juf heeft hem aangemeld voor de VoorleesExpress, omdat hij in de klas zijn mond bijna niet opendeed. Inmiddels gaat het stukken beter.     

Gekke bekken trekken

“Waarom heet Nijntje Nijntje?” “Omdat het een konijn is”. “En wat doet Nijntje hier?” “Ze schaatst.” “Heb jij ook al een keer geschaatst?” Annelies en Youns pratenhonderduit terwijl ze Youns’ favoriete spel spelen. Youns vindt het meestal leuk als Annelies langskomt “maar soms ben ik ook moe of boos of wil ik liever buitenspelen.” Annelies begrijpt dat wel. “Geen enkel kind van 5 jaar kan eenuur lang stilzitten. Daarom lezen we niet alleen boeken, maar doen we ook heel veel spelletjes. Van ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ tot domino. En we trekken vaak gekke bekken. Dan liggen we helemaal in een deuk.” 

Hele gezin doet mee

Als het even kan, doet ook de rest van het gezin mee. Zo breiden ze hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn. Vader Mohammad: “Lezen is zo belangrijk. En Nederlands praten. We doen allemaal erg ons best om de taal onder de knie te krijgen.” Dat lukt behoorlijk goed. Zowel Mohammad als zijn vrouw Oblah zijn inmiddels aan het werk, de oudste kinderen Duha en Omran beginnen na de schakelklas aan een opleiding en de jongsten doen het goed op de basisschool. “Mijn advies”, zegt Oblah: “Doe mee met de VoorleesExpress”.

Familie geworden

Annelies is 20 weken lang één keer per week bij de familie Alwadi thuis langs geweest. “Ik kan het echt iedereen aanraden om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress. Je breidt je horizon uit doordat je een andere wereld binnenstapt en het is fijn dat je echt iets kunt betekenen voor mensen. De Alwadi’s en ik zijn een beetje familie geworden. Het zijn zulke lieve mensen. Daarom blijven we contact houden, ook al zit mijn tijd als voorlezer in dit gezin erop. Ik ga nu aan de slag met een Pools jongetje.” Gelukkig heeft grote zus Duha haar taken overgenomen. “Ik vind het leuk om Youns en mijn 10-jarige broertje Omar voor te lezen. En hoewel ze vaak liever op de tablet spelen, zie ik erop toe dat ze elke avond voor het slapen gaan een boek lezen.”  

Annelies zoekt collega’s voor de VoorleesExpress

Vind jij het net als Annelies leuk om kinderen voor te lezen en taalspelletjes met hen te doen? Of heb je liever een coördinerende rol? Meld je dan aan als vrijwilliger. Onze projectleider VoorleesExpress Mijs Besseling neemt daarna z.s.m. contact met je op.