Blog | Apps voor Ukkies - Waar let je op en waar vind je geschikte apps?

Het aanbod van apps, websites en filmpjes voor kinderen is enorm. Maar hoe weet je nou welke apps geschikt zijn? Waar let je op als je digitale media gebruikt? In dit blog geeft Marije Lagendijk tips.
Digitale media als aanvulling
(Jonge) kinderen leren het allermeest van echte ervaringen. Ervaringen waarbij zij zich fysiek inspannen en waarbij zij al hun zintuigen moeten gebruiken. Digitale media kan daar een leuke aanvulling bij zijn. Het moet dus niet zo zijn dat digitale media de echte ervaringen vervangen. Want ‘echt’ schilderen, kleien en bouwen is nog altijd vele malen leerzamer en beter voor de (motorische) ontwikkeling dan schilderen middels een app.
Voor kinderen tussen 0 en 2 jaar is het gebruik van digitale media ‘verloren tijd’. Zij leren niet of nauwelijks van digitale media. Zij vinden het misschien wel interessant, maar zij hebben veel meer aan het ontdekken van de fysieke wereld. Gun ze die kansen en tijd, want die ontwikkelingskans krijgen ze maar één keer.
Vanaf 2 jaar kun je digitale media gebruiken om samen plezier te beleven, ter ontspanning en om de ontwikkeling te stimuleren. Kinderen leren meer van digitale media als zij het gebruiken onder begeleiding van een volwassenen.
Hoe herken ik een goede app?

Om te beslissen of een app geschikt is voor een dreumes, peuter of kleuter kun je ons ezelsbruggetje Eerste Hulp Bij Apps (EHBA) gebruiken:
Educatief
Claimt de app educatief te zijn? Zo ja, is het dan duidelijk wat jouw kind leert door de app te gebruiken? Veel goede, doordachte apps hebben een speciale uitleg voor ouders waarin duidelijk wordt wat de app doet en waarom deze ontwikkeld is. Heel handig! Daarnaast is het goed om te bekijken of de app kinderen de kans geeft om progressie te maken. Veel educatieve apps bestaan uit verschillende levels en in elk level wordt het iets moeilijker of uitdagender.
Herkenbaar & Herhaling
Voor jonge kinderen is het van belang dat de media die zij te zien krijgen, aansluit bij hun ontwikkeling. Zij moeten zich kunnen herkennen in de situaties die zich voordoen. Als kinderen beelden zien waar ze qua ontwikkeling nog niet aan toe zijn, dan kan dat negatieve gevolgen hebben. Kinderen kunnen angstig worden, in verwarring raken of zelf een vertekend beeld van de werkelijkheid ontwikkelen. Voor jonge kinderen is het van belang dat gebeurtenissen voorspelbaar zijn. Herhaling helpt kinderen om te begrijpen waar ze naar kijken.
Betrouwbaar
Is een app betrouwbaar, is de app veilig? Bij sommige spellen of apps kunnen kinderen vanuit het spel direct op het internet belanden. Het is veiliger om naar apps te zoeken waarbij advertenties, betaalopties en links naar het internet achter een afgeschermde omgeving zitten.
Aantrekkelijk & Aanmoedigend
Een goede app ziet er voor kinderen aantrekkelijk uit en zorgt er voor dat kinderen er graag mee willen spelen. Plezier hebben is een belangrijk punt. Het is belangrijk om te kijken hoe de app met jouw kind communiceert. Krijgen kinderen positieve feedback tijdens het spelen? Sommige apps moedigen kinderen op verschillende manier aan om bij lastige opdrachten het te blijven proberen. Je kind krijgt complimenten of beloningen als het goed gaat en hints als het vastloopt. Dat is belangrijk. Want als je kind vastloopt en geen tips krijgt dan kan dat leiden tot frustratie en demotivatie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Onze favorieten
We hebben een aantal favoriete opties voor je op een rijtje gezet:
Digitale prentenboeken:
- Bereslim: de komende periode gratis toegankelijk met de gebruikersnaam bereslim100943 en het wachtwoord: Bieb2020
- WePboek
Apps en websites:
- Zappelin: Zowel een website als een app waarin kinderen kunnen puzzelen, kleuren en filmpjes kunnen kijken
- Lego Duplo wereld (de getallentrein kun je gratis spelen): Een app waarin kinderen kunnen oefenen met tellen en kleuren sorteren.
- De Wereld van Nijntje: Herkenbare situaties uit de verhalen van Nijntje en haar vrienden
- Kidiyo App: Bij deze app kun je ook een avonturenbox bestellen zodat je offline verder kunt spelen.
- Sago mini: Sago mini heeft veel verschillende apps waarin je grappige avonturen kan beleven door zelf te klikken of de slepen met figuren. Sommige zijn gratis te spelen.
- Dr. Panda: Dr. Panda heeft heel veel verschillende apps. Sommige zijn gratis, anderen betaald. De werelden van Dr. Panda sluiten aan bij de beleving van kleuters en prikkelt hun fantasie.
- MediaSmarties: Bekijk zeker deze website. Daarop vind je nog veel meer tips voor leuke digitale media voor kinderen.
Marije Lagendijk, Mediapedagoog bij Bureau Jeugd & Media (www.bureaujeugdenmedia.nl) | Voor Bibliotheek Bollenstreek, Media Ukkie Dagen 2020
Verder lezen en tips
Lees hier meer blogs van Marije Lagendijk.
Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze Media Ukkie Dagen verschijnen nog meer interessante blogs en vlogs over media en jonge kinderen. Lees hier meer over de Media Ukkie Dagen. Hier ontdek je ook leuke websites voor kids.
-
Boekstart
Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten.
-
Rupsje Nooit genoeg
Wek Rupsje Nooitgenoeg met augmented reality tot leven!
-
Knutselen met Hello Ruby
Op de website Hello Ruby vind je knutselmateriaal rondom technologie, computers en coderen.
-
De Voorleeshoek
De Voorleeshoek is een leuke & educatieve manier om de kinderen thuis te vermaken.
-
e-cursus | Veilig internet voor kinderen
Kan je nog wel wat handvatten gebruiken? Volg dan gratis deze 5-delige e-cursus.
-
Voorleesfilmpjes
Leuke geanimeerde prentenboeken die worden voorgelezen.