Boekentips!

Gepubliceerd op: 23 oktober 2017 14:35

Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek combineert

een nuchter realistisch wereldbeeld met een liefde voor verhalen, in welke vorm of genre dan ook.

Dat gebeurt hier niet / Sinclair Lewis

Een president die zegt schoon schip te maken in Washington. Hij gaat die intellectuele, elitaire, slappe kliek van baantjesjagers aanpakken. Eindelijk een president die opkomt voor de belangen van de ‘gewone’ blanke Amerikaanse man. Nee, het is niet 2017, maar 1936 als president Berzelius 'Buzz' Windrip aan de macht komt. In 1935 schreef Nobelprijswinnaar Sinclair Lewis deze toekomstroman over het verval van een democratie naar dictatuur en barbarij. Het kan hier wél gebeuren.

Woud der verwachting / Hella Haasse

Deze zomer op vakantie bij de Loire hebben we enkele schitterende kastelen bezocht. Het deed me terugdenken aan Charles d’Orleans (1394-1465). Deze Hertog van Orleans is mislukt als staatman en militair. Hij zat 25 jaar gevangen als gijzelaar bij de Engelsen. In die tijd schreef hij veel gedichten, waarmee hij wel succes boekte. Hella Haasse neemt je mee naar zijn leven en werken en de geschiedenis van die periode. Ik moest er aan terugdenken in het Koninklijk slot Amboise.  

De nazi en de kapper / Edgar Hilsenrath

Mijn vrouw haakte af… “wat een naar boek!”. Maar mij greep het bij de keel en bleef lezen.
De verteller is SS'er en massamoordenaar Max Schulz. Max groeit in de jaren ’30 op met zijn joodse vriend Itzig Finkelstein. Hij leert het kappersvak bij Itzigs vader. Tijdens de oorlog is Max in een vernietigingskamp verantwoordelijk voor de dood van ontelbare mensen. Na de oorlog neemt Max de identiteit van Itzig aan. Hij duikt nota bene onder in Israël, wordt een gerespecteerd burger, maar zijn geweten begint te spreken. Bizar en meesterlijk.

Leen en lees de boeken

  • Dat gebeurt hier niet

    Sinclair Lewis

    Een gehaaide politicus en volksmenner slaagt erin om president van Amerika te worden, om vervolgens als dictator de democratie af te schaffen.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Dat gebeurt hier niet

Lees alle boekentips van Hans Portengen

Meer boekentips van onze medewerkers