Boekentips

Gepubliceerd op: 26 oktober 2017 13:50

In het kader van Nederland Leest geven een aantal bibliotheekmedewerkers je graag leestips rondom robotisering.

Zij is leesconsulent en Bibliothecaris Specialist in Lisse bij de Bibliotheek Bollenstreek.

Marianne van der Kaaij [Bibliothecaris Specialist Mediawijsheid]

Komt een vrouw bij de h@cker door Maria Genova


“Je spreekt nu met mij in mijn huis, maar eigenlijk zit ik vast in de gevangenis”.
Met deze intrigerende zin start het boek van Maria Genova “Komt een vrouw bij de h@cker” . Degene die zijn identiteit heeft gestolen zit vast, dus op papier zit hij in de gevangenis. Dit is één van de complexe voorbeelden van identiteitsfraude, die in het boek worden aangehaald en hoe dit iedereen kan overkomen.
Om erachter te komen hoe dit precies werkt, gaat Maria Genova serieus op zoek naar de perfecte hacker die haar computer wil hacken. Door deze moedige actie manifesteren zich schokkende feiten.
Slordige instanties, die niet altijd goed beveiligd zijn. Het gemak waarmee mensen hun legitimatiebewijs afgeven; een Webcam die op afstand is te benaderen.
Hiermee laat zij zien hoe kwetsbaar wij zijn. Saillant detail is dat er tien jaar geleden zo’n vijftigduizend computervirussen waren. Het aantal is inmiddels veertig miljoen. Hiertegen moeten wij ons wapenen.

Zij beschrijft een aantal afschrikwekkende voorbeelden, waardoor ik tijdens het lezen dacht: “die klep van mijn laptop gaat voorlopig niet meer open!”. Realiserend dat dit gelijk staat als jezelf opsluiten en je huis niet meer uitdurven.
Daarom een heel nuttig boek met veel achtergronden en bruikbare tips, waarmee je identiteitsfraude kunt voorkomen.
Een aanrader voor iedereen die zich op het internet begeeft. Of je nu een bescheiden surfer bent of een fervente twitteraar.


Anne van den Dool [Collectiespecialist]

Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst / Yuval Noah Harari


Eerder beschreef Harari in zijn bestseller Sapiens over de evolutie van de mens. Dit jaar verscheen van hem een even zwaar boek over een nog zwaarder onderwerp: hoe zal het leven van de mens er in de toekomst uitzien? Harari schetst interessante en belangwekkende gebeurtenissen zonder sensatiebelust te worden. Homo Deus is een stortvloed aan verjaardagsweetjes, die gelukkig nooit gaat vervelen. Harari lijkt bijna een kennisallrounder: van de grootste historische ontwikkelingen tot de kleinste lichamelijke sensaties, hij houdt de aandacht vast.

Vergeetjes kruid van Ingrid Vandekerckhove met illustraties van Hilky MantelWat als je ouders opeens kinderen zijn geworden? En zich ook nog verschrikkelijk gedragen? Het overkomt Felix. Samen met zijn broer Jasper en Lotte probeert hij uit te zoeken wat er gebeurd is. Een hilarisch verhaal waarin de wereld op z’n kop staat. Hilky Helmantel heeft op bijna elke pagina een mooie illustratie gemaakt, die kinderen zeker zal aanspreken. Over Felix en Lotte zijn al twee boeken verschenen. Kinderen die smaak te pakken hebben gekregen na het lezen van dit boek, kunnen fijn verder lezen. Een mooi boek om aan te raden of voor te lezen aan kinderen van groep 4 en 5.Leven als een astronaut Mark L. BrakeWaarom eerst je onderwerp bedenken als je een spreekbeurt of werkstuk gaat maken? Laat kinderen eerst een boek uitzoeken dat ze aanspreekt en aan de hand daarvan het onderwerp bepalen. Leerlingen zullen daardoor met meer plezier met hun opdracht aan de gang gaan. Grote kans dat het boek van Mark L. Brake dan niet lang in de kast blijft staan. Deze handleiding voor iedereen die astronaut wil worden leest als een trein (of in dit geval als een raket). Het staat vol met weetjes, foto’s, tips en verhalen over de ontdekking van het heelal. Ook een aanrader voor kinderen die niet van lezen houden. Geschikt voor de bovenbouw. Vergeetjes kruid van Ingrid Vandekerckhove met illustraties van Hilky MantelWat als je ouders opeens kinderen zijn geworden? En zich ook nog verschrikkelijk gedragen? Het overkomt Felix. Samen met zijn broer Jasper en Lotte probeert hij uit te zoeken wat er gebeurd is. Een hilarisch verhaal waarin de wereld op z’n kop staat. Hilky Helmantel heeft op bijna elke pagina een mooie illustratie gemaakt, die kinderen zeker zal aanspreken. Over Felix en Lotte zijn al twee boeken verschenen. Kinderen die smaak te pakken hebben gekregen na het lezen van dit boek, kunnen fijn verder lezen. Een mooi boek om aan te raden of voor te lezen aan kinderen van groep 4 en 5.Leven als een astronaut Mark L. BrakeWaarom eerst je onderwerp bedenken als je een spreekbeurt of werkstuk gaat maken? Laat kinderen eerst een boek uitzoeken dat ze aanspreekt en aan de hand daarvan het onderwerp bepalen. Leerlingen zullen daardoor met meer plezier met hun opdracht aan de gang gaan. Grote kans dat het boek van Mark L. Brake dan niet lang in de kast blijft staan. Deze handleiding voor iedereen die astronaut wil worden leest als een trein (of in dit geval als een raket). Het staat vol met weetjes, foto’s, tips en verhalen over de ontdekking van het heelal. Ook een aanrader voor kinderen die niet van lezen houden. Geschikt voor de bovenbouw.

Dorine Heemskerk [Cultuurspecialist]

Cyberboy / Tanja de Jonge


Een intrigerend boek dat onder je huid kruipt – zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe is het om je beste vriend te verliezen, misschien wel door jouw schuld? En als je er dan eindelijk aan gewend bent dat hij er niet meer is, staat hij plotseling weer voor je neus. De schrijfster neemt je mee in een onbekende wereld. Een wereld die niet goed of slecht is, maar een kwestie van interpretatie. Een boek dat je doet doorlezen tot het uit is.

Jeanette Waasdorp [Informatie & Advies]

De Cirkel / Dave Eggers


‘Mae Holland is dolgelukkig als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alles moet openbaar zijn: persoonlijke e-mails, sociale media en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Toen De cirkel drie jaar geleden verscheen, was het al beklemmend. Nu heeft de werkelijkheid dit verhaal misschien zelfs ingehaald, en is het des te beklemmender.’
 

Leen en lees de boeken!