Durf te dromen

Gepubliceerd op: 2 september 2019 10:06

Loeka van der Kooij, Taalconsulent bij Bibliotheek Bollenstreek heeft een column geschreven voor het BibliotheekBlad over de bibliotheek: Durf te dromen.

Durf te dromen

Durf te dromen. Dat is het landelijke thema van de Week van de Alfabetisering die in september 2019 zal plaatsvinden. En gedroomd; dat hebben we. In Bibliotheek Bollenstreek werden in oktober 2018 de eerste plannen rondom deze week al gesmeed. Een Bibliotheek Bollenstreek Boekenbal. De alliteratie alleen al klinkt lekker. Een inclusief boekenbal waarbij verbinding centraal staat, met een benefietkarakter om meer geld te kunnen inzamelen voor ons Taalhuis. Want er zijn nog steeds veel laaggeletterden in Nederland en dus ook in de Bollenstreek. Met meer financiële middelen kunnen we meer mensen helpen op weg naar onderwijs of bijvoorbeeld in de vorm van passende lespakketten.

Langzaamaan raakten steeds meer collega’s enthousiast over het plan. En zo begonnen we in een projectteam met wilde plannen en dromen over sprekers, workshops en activiteiten. Al snel bleek dat door verschillende subsidieverstrekkers, het inzetten van ons eigen netwerk en dankzij goedgezinde partners we veel van die dromen zullen kunnen laten uitkomen.

Inmiddels is het augustus 2019. Het programma staat. Met onder andere sprekers als Boris van der Ham, Ellie Lust en Nico Dijkshoorn en workshopgevers als Ferry Zandvliet en Rocky Hehakaija hebben we een gevarieerd en inspirerend programma kunnen neerzetten. Met Huis ter Duin in Noordwijk als locatie en soulband Capital S als afsluiter van de avond lijken de gedroomde ideeën werkelijkheid te worden.

Tegelijkertijd zijn we dit voorjaar met onze huidige groep taalvragers in de bibliotheek aan de slag gegaan om een dichtbundel te maken. Iedereen kan dichten, ook als je het Nederlands (nog) niet zo goed beheerst. Tijdens de zes wekelijkse taalcafés in onze vestigingen hebben de taalvrijwilligers gepraat over rijmschema’s, elfjes en haiku’s. Door op een ontspannen en plezierige manier te spelen met de Nederlandse taal hebben de taalvragers kunnen dromen over het verleden, het heden en hun toekomst in Nederland. In de Week van de Alfabetisering worden de dichtbundels uitgereikt en krijgt iedere auteur een exemplaar overhandigd. Uiteraard is de dichtbundel ook te koop tijdens het Noordwijks Boekenbal, om zo de verbinding tussen verschillende bevolkingsgroepen nog meer te stimuleren.

Durf te dromen, durf te doen. Dit geldt niet alleen voor laaggeletterden die uit hun comfortzone durven te stappen en de overstap naar taalonderwijs maken. Maar ook voor ons, als bibliotheek, door iets geheel onverwachts en groots te organiseren omtrent laaggeletterdheid. Enthousiast geworden over deze feestelijke avond? Kijk op: www.bibliotheekbollenstreek.nl/boekenbal.