Connie Palmen openhartig

Gepubliceerd op: 19 maart 2018 11:08

Voor een vrijwel uitgekochte bibliotheek in Oegstgeest vertelde sterschrijfster Connie Palmen woensdag 14 maart openhartig over de laatste maanden van haar zieke moeder, de ideale invulling van haar schrijfdagen en de verwoestende invloed van een roman op een gezin.

Zij werd geïnterviewd door Bob Kappen van de Noordwijkse boekhandel Van der Meer, die haar ondervroeg over haar leven en haar werk. Hij bleek een groot Connie Palmen-fan: van enkele van haar boeken heeft hij zelfs alle drukken in zijn bezit. De avond werd georganiseerd in samenwerking met Volksuniversiteit K&O en de Rijnlandse Boekhandel.
Connie Palmen, voluit Aldegonda Petronella Huberta Maria, debuteerde in 1991 met de roman De Wetten, waarmee haar naam direct gevestigd was: het boek was een ware bestseller. Ook haar andere romans, waaronder De Vriendschap, I.M., Lucifer en Jij zegt het, werden zeer goed verkocht, met oplagen van meer van 100.000 exemplaren. Haar werk is sterk beïnvloed door haar achtergrond als filosofe en neerlandica: in haar boeken haalt ze regelmatig verschillende denkers aan, en werkt ze door hen bediscussieerde thema’s verder uit. Haar werk werd door de jaren heen onder meer bekroond met Het Gouden Ezelsoor, de AKO Literatuurprijs, de Trouw Publieksprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap.


Connie Palmen was te gast bij de bibliotheek in het kader van de Boekenweek, die van 10 tot en met 18 maart door het land trekt. Palmen heeft zich eerder aan deze literaire week verbonden: in 1999 schreef zij al het Boekenweekgeschenk, De erfenis. Vorig jaar was zij bovendien verantwoordelijk voor het Boekenweekessay, De zonde van de vrouw, en werd een bundeling van haar essays tijdens deze week uitgegeven onder de titel Het drama van de afhankelijkheid.
Connie Palmen is, na onder meer Jan Terlouw en Adriaan van Dis, een nieuwe grote naam die in korte tijd de bibliotheek in Oegstgeest bezoekt. Voor de maand mei staan alvast onder meer Erik Scherder en Douwe Draaisma op het programma in het kader van de Bollenstreek Betogen, met het thema Mijn brein.