Joris Luyendijk geeft je stof tot nadenken

Gepubliceerd op: 17 mei 2019 13:57

Dinsdag 14 mei gaf Joris Luyendijk een theatercollege over de veranderde wereld van (nieuws)media in Theater Het Trefpunt in Warmond. Dit in het kader van de Bollenstreek Betogen van de Bibliotheek Bollenstreek. Zijn ervaringen als correspondent heeft hij verwerkt in verhalen en video’s. Op een rustige en soms confronterende wijze bracht hij de 100 bezoekers aan het denken.

Hij benadrukte dat niet alles nepnieuws is of een dubbele bedoeling heeft. Wees wel kritisch ten opzichte van het nieuws en raadpleeg minimaal twee bronnen om je eigen mening te kunnen vormen. Met zijn eigen ervaringen en video’s stelde hij indirect de vraag aan de toeschouwers hoe objectief je zelf eigenlijk bent. We zijn geneigd om vanuit onze eigen wereld te denken, te oordelen en te reageren. Op dat moment was de zaal stil en achteraf werd er nog over nagepraat. Het nieuws escaleert snel door onder ander social media en nieuwe technieken. Mensen nemen het over en vinden er wat van. Ook voor journalisten is dit een uitdaging. Zij weten welk nieuws ‘verkoopt’ en brengen daar verslag van uit. Dat wordt vergroot en gaat nog verder op social media. Bijvoorbeeld een oorlogssituatie waar niet veel over bekend is maar wel veel slachtsoffers maakt krijgt minder aandacht. Het nieuws wordt gemaakt.

Na deze interessante avond gingen alle bezoekers naar huis met nieuwe inzichten over nieuws en de media.

Geïnteresseerd in meer Bollenstreek Betogen? Kom donderdag 23 mei naar de bibliotheek in Lisse voor een college met Charles Groenhuijsen. De oud-Amerika-correspondent laat zijn licht schijnen op de veranderende inzet (nieuws)media. Hij deelt onder andere zijn ervaringen met betrekking tot het mediagebruik van president Donald Trump.

College Charles Groenhuijsen 23 mei 2019 van 20:00 tot 22:00

Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Lisse

Kaarten kosten € 13,50 voor leden en € 17,50 voor niet-leden.

Toegangskaarten zijn bij alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek verkrijgbaar aan de balie of via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/betogen