Blog | Serious Gaming op anderhalve meter afstand

Gepubliceerd op: 5 april 2020 12:00

Voor Probiblio blogt bibliothecaris Roxanne over haar belevenissen in Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest. Dit keer over het maken van plannen en veel verder kijken dan de coronacrisis.

De context: Bibliotheek Bollenstreek heeft vanuit de Gemeente Oegstgeest de wens ontvangen om de kinderen de ogen te laten openen en te kijken naar het erfgoed wat hier allemaal te vinden is. Het vervelende is alleen dat je er niets meer van ziet. Maar als we hele bedrijven kunnen runnen op afstand met Skype, kunnen we ook de geschiedenis tot leven wekken. En dit gaan we doen met het Serious Gaming platform van de Stichting NBD Biblion.

Een voorstelrondje:

  • Bibliotheek Bollenstreek zit aan tafel met de Vereniging Oud Oegstgeest. De afgevaardigde is een wandelende Wikipedia.
  • Daarnaast zit de oprichter van Stichting Osger, die het liefst elk weekend open monumentenweekend zou willen houden.
  • Een nieuwe partner zit er ook bij, de Cultuureducatiegroep. Het kloppende hart van dit project, want met de meeste belangen en ervaring in het maken van lesprogramma’s voor het onderwijs.
  • Dan natuurlijk de opdrachtgever, de gemeente Oegstgeest. De spin in het web met het netwerk en... het geld.
  • Tot slot natuurlijk de Bibliotheek Bollenstreek. Bewaarder van allerlei soorten erfgoed, innoverende partij, en uiteindelijk de uitvoerenden als het lesprogramma straks staat. Wie zijn onze hulplijnen? Kennisnet, de archivarissen van de gemeente Zuid-Holland en Leiden (ik zie meteen Harry Potter-achtige ruimtes voor me, met flikkerende lampen en stoffige planken), de NBD en de Open Universiteit.

Ik wil beginnen met een applaus. Want we hebben van het Fonds voor Cultuurparticipatie een subsidie gekregen voor dit project. Nu wordt het een doorgaande leerlijn van groep 1 tot en met 8. Hiep hiep, hoera! Doel van deze bijeenkomst: het stappenplan verder uitwerken en in oktober een pilot uitvoeren met Echte Levende, bij voorkeur Corona-immune, Kinderen. Ze gaan een spel spelen, waarbij ze duiken in het erfgoed van Oegstgeest. Gelukkig allemaal buiten - wél met dezelfde iPads. Wij zorgen voor ontsmettingsdoekjes! Wie begint?

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk (32) is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en jonge dochter. Sinds een jaar mag ze zichzelf bibliothecaris noemen. In deze rol coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest, een van de locaties van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

Blog: gepubliceerd op www.probiblio.nl.