VoorleesExpress gestart in Teylingen en Oegstgeest

Gepubliceerd op: 24 september 2015 15:49

In Sassenheim en Oegstgeest zijn de teams van de VoorleesExpress gestart. De vrijwilligers zullen vanaf deze week gedurende twintig weken voorlezen bij kinderen die daar behoefte aan hebben.

De VoorleesExpress gaat hiermee binnen Teylingen het tweede voorleesseizoen in. Voor Oegstgeest is dit het eerste team dat enthousiast is begonnen. Hier lezen niet alleen vrouwen voor!

Voorleesritueel

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Door wekelijks een uurtje voor te lezen bij een vast gezin, laat de vrijwilliger hen meer in aanraking komen met boeken en taal. Zo wordt het leesplezier vergroot. Voorlezen verrijkt de woordenschat en stimuleert de taalontwikkeling. Kinderen kunnen daardoor beter meekomen op school. Ook de contacten tussen kind en omgeving -binnen en buiten het gezin- worden versterkt door de gesprekken en activiteiten die bij het voorlezen horen. De vrijwilliger betrekt ook andere gezinsleden bij het ritueel, zodat het voorlezen thuis een vaste plek kan krijgen.

Wil jij graag voorlezen en aansluiten bij de VoorleesExpress?
Begin 2016 zal een derde team starten, waar nog plek is voor enkele vrijwilligers. Als vrijwilliger wordt je gekoppeld aan een kind en het bijbehorende gezin. Je komt wekelijks bij dit gezin over de vloer, op een vaste tijd aan het einde van de middag of in de avond. Voorafgaand en tijdens deze weken begeleidt een coƶrdinator je. Tevens krijg je in de bibliotheek een training en krijg je hulp bij het uitzoeken van de juiste boeken. Heb je affiniteit met taal en kinderboeken en wil je een kind liefde voor lezen bijbrengen. Dan zijn we op zoek naar jou!