Nederlands muzikaal erfgoed

Gepubliceerd op: 17 januari 2017 16:05

Een van de mooiste verzamelingen Nederlandse muziek, de Fonos-collectie, is vanaf nu beschikbaar via Muziekweb.

Fonos

Fonos.nl was een dienst van Beeld en Geluid waarbij klanten Nederlandse muziek die niet meer in de reguliere handel verkrijgbaar was, op cd konden bestellen. Deze unieke verzameling met vaak zeldzaam en onbekend materiaal, dat teruggaat tot de jaren 50, is een fantastische toevoeging aan de collectie van Muziekweb. Het Nederlandse muzikale erfgoed komt op deze manier opnieuw beschikbaar voor een breed publiek.

Beeld en Geluid heeft ruim 5.000 cd's uit het Fonos-archief aan Muziekweb overgedragen. De Fonos-catalogus bevat muziek van bekende nederpopartiesten, tv-series en theatervoorstellingen. Hier zitten klassieke albums bij van onder meer Golden Earring, Ekseption, Rita Reys, Conny Stuart, Tineke Schouten, de Stratemakeropzeeshow en de familie Knots. De redactie van Muziekweb heeft een playlist gemaakt van een aantal bijzondere tracks en een Muziekweb Intro (Nederlands erfgoed).  

Van alle cd’s zijn op muziekweb.nl fragmenten van 30 seconden te beluisteren, in bibliotheken de complete tracks. De albums zijn voorzien van uitgebreide informatie zoals hoesafbeeldingen en tracktitels. De cd's zijn niet te koop, maar wel te leen voor bibliotheekleden.

Muziekweb is dé muziekbibliotheek van Nederland. Het doel van Muziekweb is om muziek en informatie voor iedereen laagdrempelig aan te bieden. De site biedt enorm veel mogelijkheden om de muzieksmaak te ontwikkelen en laat de bezoeker gemakkelijk zijn weg vinden in het muzieklandschap. Iedereen heeft toegang tot deze informatie. Leden van bibliotheken kunnen daarnaast via muziekweb.nl cd's, muziek-dvd's en lp's lenen.

Unieke lp’s en cd’s die niet meer in de handel te koop waren,  zijn hierdoor weer voor iedereen te beluisteren. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft Muziekweb de Fonos-collectie toegankelijk gemaakt.