Eerste Wandelwaaiers overhandigd

Gepubliceerd op: 25 maart 2021 09:00

Afgelopen week zijn de eerste Wandelwaaiers overhandigd aan wethouders in de Bollenstreek. De Wandelwaaier geeft inspiratie aan wandelcoaches tijdens het wandelen met hun taalmaatje. Elk kaartje in de waaier bevat een nieuw onderwerp om te bespreken tijdens het wandelen.

In de hele Bollenstreek zijn meer dan 300 taalvrijwilligers actief. Zij helpen iemand in hun gemeente die moeite heeft met de Nederlandse taal. Door corona werd het steeds lastiger voor onze taalcoaches om hun taalvragers 1-op-1 te ontmoeten. Daarom is het taalwandelen in het leven geroepen. Om de wandelcoaches te inspireren om tijdens het wandelen steeds weer nieuwe onderwerpen te bespreken heeft de Bibliotheek Bollenstreek de Wandelwaaier ontworpen.

De waaier kent een verzamelsysteem. Er zijn vijf thema’s met elk vier onderwerpen die de wandelaars kunnen verzamelen. Elk onderwerp is iets dat je in Nederland op straat tegen kunt komen, of in het landschap kunt zien. De kaarten zijn bedoeld als gespreksinspiratie. Je kunt ze zo in je jaszak steken en meenemen tijdens de wandeling. Op elke kaart staat een korte tekst met een paar gespreksvragen, een lijst met termen en een boeken- of websitetip om meer over het onderwerp te weten te komen. En natuurlijk een foto om het visueel te ondersteunen. Het is de bedoeling dat de koppels elke week (of elke twee weken, wat ze zelf willen) langs de Bibliotheek komen voor een volgende kaart die ze dan tijdens hun wandeling kunnen meenemen.

Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan wethouders binnen de Bollenstreek.

Taalcoaches en deelnemers gezocht

De Bibliotheek is op zoek naar meer taalcoaches, maar ook naar deelnemers die het leuk vinden om de Nederlandse taal te leren en tegelijkertijd te wandelen. 

Meld je aan als taalcoach of deelnemer