Media Ukkie Dagen

Blog van Marije Lagendijk | Mediapedagoog bij Bureau Jeugd & Media

Blog 4 | Apps voor Ukkies | Waar let je op en waar vind je geschikte apps?

Het aanbod van apps, websites en filmpjes voor kinderen is enorm. Maar hoe weet je nou welke apps geschikt zijn? Waar let je op als je digitale media gebruikt? In dit blog geeft Marije Lagendijk tips.

Blog 3 | Video | Hoe bepaal je de beeldschermtijd?

Marije Lagendijk vertelt over beeldschermtijd en hoe jij je ukkie daarin kan begeleiden.

Blog 2 | Video Gooi je kind niet in het diepe!

Bekijk de video van mediapedagoog Marije Lagendijk waarin ze tips geeft over mediaopvoeding bij kleine kinderen.

Blog 1 | Digitale Zwemles | Over het belang van mediaoepvoeding

Kinderen zijn steeds jonger, zelfstandig online. Ruim de helft (57%) van 0- tot 2-jarigen krijgt met regelmaat een tablet of smartphone in handen (Iene Miene Media Monitor, 2018)

Onze ukkies swipen, klikken en tikken er op los. Hartstikke leuk en de mogelijkheden zijn eindeloos! Maar gooi ze niet in het diepe!

Media Ukkie Dagen

Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Jonge kinderen zijn dol op media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie en bladeren door boekjes. Ze swipen naar filmpjes op internet en spelen spelletjes op de tablet. Als ouder of opvoeder wil je je kind hierbij begeleiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De Bibliotheek Bollenstreek heeft tips verzameld waar je thuis samen met je ukkie mee aan de slag kan.

App Party
In het kader van de Media Ukkie Dagen organiseert de Bibliotheek Bollenstreek op verschillende vestigingen app parties, speciaal voor jou en je ukkie. Een professional vertelt je meer over geschikte apps voor jouw kind en waar je deze vindt. Ook ga je zelf met je ukkie aan de slag, op zoek naar geschikte media en wordt de invloed op gezondheid en ontwikkeling besproken.

Boekstart | vanaf 0 jaar

Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw bibliotheek of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.

Voorleesfilmpjes | 0 tot 6 jaar

De Bibliotheek biedt diverse voorleesfilmpjes aan voor kinderen. Dit zijn geanimeerde prentenboeken, die worden voorgelezen. Soms worden ze ook nog ondersteund met (klassieke) muziek. Met een bibliotheekabonnement kunnen de filmpjes gratis bekeken worden.

De Voorleeshoek | 0 tot 10 jaar

Het sluiten van de scholen zorgt ervoor dat heel veel kinderen thuiszitten. De Voorleeshoek is daarom drie weken gratis beschikbaar voor alle kinderen in Nederland. Een leuke & educatieve manier om de kinderen thuis te vermaken.

Rupsje Nooitgenoeg

Wek Rupsje Nooitgenoeg met augmented reality tot leven! Laat hem bijvoorbeeld verschijnen en rondkruipen op je bureau, op een stoel, of in een boekenkast. Gezamenlijk verken je de wereld en ontdek je allerlei verassingen.

Knutselen met Hello Ruby

Op de website Hello Ruby vind je knutselmateriaal rondom technologie, computers en coderen. Knutsel bijvoorbeeld een computer in elkaar, maak je eigen toetsenbord, of ga aan de slag met het memory-spel. Een aanrader voor als je aan de slag wil met programmeren, maar er zelf helemaal geen verstand van hebt.

e-cursus Veilig internet voor kinderen

Kan je nog wel wat handvatten gebruiken of heb je nog vragen over schermtijd en veilig internetten? Volg dan gratis de 5-delige e-cursus Veilig internet voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Elke les bevat openingen voor een gesprek met het kind, inzicht in de manier waarop kinderen (digitale)media gebruiken, en tips voor afspraken.