Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn werd bekend door zijn blogs op populaire websites als Geenstijl en Retecool. Tegenwoordig schrijft hij teksten voor satirische tv programma’s, is hij huisdichter bij De Wereld Draait Door en schrijft hij de sportieve columns bij de Volkskrant.

Nico Dijkshoorn (1960, Amsterdam) is een multitalent. Hij schreef romans (onder meer De tranen van Kuif den Dolder,Nooit ziek geweest), toneelstukken en treedt als gitarist en zanger veel op met zijn band The Hank Five. Hij maakte theaterprogramma’s, solo, maar ook met Ronald Giphart, Leon Verdonschot en Herman Brusselmans, schreef een boek over kunst en is al tien jaar lang de huisdichter van De Wereld Draait Door. Hij schrijft wekelijks een column in de Volkskrant, leverde bijdragen aan Draadstaal en Dit was het nieuws en leest maandelijks vijf audiocolumns voor op de Vlaamse Radio 1. Nico heeft 651.638 volgers op Twitter, twee kinderen, vier vrienden en Tanja.

Irma van Steijn

Irma van Steijn

Stress en de logica van het brein
Om te kunnen leren is het nodig dat ons brein in een toestand staat waarin het nieuwe kennis kan opnemen en gebruiken. Stress of spanning kan daarbij helpend zijn, mensen presteren met spanning soms echt beter, het brein komt precies in de goede stand en dat voelt fijn. Het tegenovergestelde gebeurt echter ook regelmatig: de stress blokkeert ons denken en handelen, we zijn dan niet in staat tot leren. Ons brein kan zichzelf gijzelen onder invloed van emoties zoals angst, schaamte en onmacht: emoties die nogal eens de overhand nemen bij laaggeletterdheid. In deze presentatie wordt u meegenomen in de processen van ons brein en krijgt u concrete handvatten over hoe het brein in een meer speelse leerstand gebracht kan worden.

Irma van Steijn
Ik ben GZ- en A&O psycholoog en seksuoloog NVVS. Daarnaast ben ik directeur van een psychologenpraktijk in Leeuwarden. Het leukste van mijn werk is wanneer ik kan bijdragen aan de wens van mensen om hun eigen gedrag te veranderen, wanneer het lukt om hen die stappen te laten zetten en patronen te veranderen, die leiden tot een fijner leven. Vaak doe ik dat binnen relaties.

Jos Ahlers

Jos Ahlers

Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2012) is nu aan het opgroeien. De meeste Z-ers zitten nog op school, al beginnen de oudste leden zo langzamerhand aan hun werkzame leven.

Jos Ahlers bespreekt in zijn verhaal de opkomst van deze onstuitbare netwerkgeneratie. Op basis van uitgebreid onderzoek waagt hij zich aan voorspellingen over het gedrag van deze jonge digitale generatie. Een generatie die altijd en overal online is. Voor wie sociale media geen ontdekking zijn, maar noodzaak.

Wie zijn ze? Wat verwachten ze van de wereld? Hoe kijken ze naar bedrijven, verenigingen, vakbonden, politieke partijen, overheid en scholen? Wat hebben ze nodig om succesvolle volwassenen te worden? Hoe gaan ze om met autoriteit en hiërarchie? Hoe verhouden ze zich tot vorige generaties (Babyboomers, X en Y)? Tegen welke barrières lopen ze op en wat kunnen we van ze leren?

In een entertainende en interactieve presentatie neemt Jos Ahlers u mee door de wereld van Generatie Z. Dit verhaal is een verhelderend startpunt voor iedereen die wil werken aan een gezonde en productieve generatiemix.

Dr. Jos Ahlers (1963) begon zijn carrière aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie tot doctor in de psychologie maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven. In zijn loopbaan als strateeg adviseerde hij talloze bedrijven en instellingen op het gebied van positionering en communicatie. Sinds 2009 houdt hij zich bezig met generaties. Hij geeft hierover keynotes in binnen- en buitenland.

Rocky Hehakaija

Rocky Hehakaija

Rocky: een naam waarmee je al snel indruk maakt. Zeker als daarachter een innemende powervrouw schuilgaat. Een powervrouw die haar talenten inzet om minderbedeelde jongeren te helpen, Want dat is wat Roxanne Hehakaija (1984) – beter bekend als Rocky – doet. De Nederlandse voetbalster is in zowel binnen- als buitenland een veelgevraagd spreker, van Berlijn tot New York en van Parijs tot Lowlands.

In deze workshop neemt Rocky je mee in de wereld van favela's, drugsbendes en straatvoetbal. En hoe de jongeren op deze plekken er alles aan doen om er het beste van te maken. Wat voor mindset heb je daarvoor nodig en hoe sterk ben jij zelf? Daar kom je achter in deze interactieve en inspirerende sessie.

Jeroen Naaktgeboren is dichter, performer en presentator. Daarnaast is hij ook actief als organisator en docent.
Solo en met zijn poetryrockgroep de WoordDansers heeft hij in de afgelopen jaren honderden optredens verzorgd in theaters/ poppodia en (literatuur)festivals.


Met de WoordDansers werd hij januari 2007 tot de eerste officiële stadsdichter van Rotterdam benoemd.

In samenwerking met ontwerper Saskia Dorsman schreef hij: Poetry Slam, het festival (uitgeverij Douane). Gedichten van Jeroen zijn gepubliceerd in tientallen bloemlezingen en tijdschriften. Er werden filmclips van zijn gedichten gemaakt die o.a. zijn uitgezonden bij de VARA, BNN, The Box, TV Rijnmond en MTV. Hij geeft regelmatig workshops op (hoge)scholen over het schrijven en uitvoeren van poëzie. Hij presenteerde tientallen poppodia, talentenjachten en (pop)festivals.

Ferry Zandvliet

Ferry Zandvliet

Vrijdag 13 november 2015. Ferry Zandvliet bezoekt met drie vrienden een concert in het Bataclan-theater in Parijs. Tijdens de noodlottige avond schieten terroristen 89 mensen dood. De gebeurtenis zet Ferry’s leven op zijn kop. Maar maakt van hem vreemd genoeg ook een gelukkiger mens. Hij merkt namelijk dat praten over zijn ervaring helpt. Niet alleen om het trauma te verwerken, maar ook om anderen te inspireren.

Inmiddels geeft Ferry regelmatig lezingen en is hij een veelgevraagd spreker. Hij laat zijn publiek zien hoe je uit iets negatiefs iets positiefs kunt halen. En hoe je een gelukkiger mens kunt worden na welke tegenslag dan ook. Het verhaal van Ferry gaat niet over Parijs, maar over overleven en verrijking. Het beschrijft een verwoede strijd tegen polarisatie en radicalisering. En neemt je mee in het hoofd van een terreurgetroffene die weigert slachtoffer te zijn van zijn ervaring.

Ferry ziet het als zijn missie de wereld minder boos te maken en mensen in te laten zien dat het geen zin heeft om in de slachtofferrol te blijven hangen. Na welke tegenslag dan ook, groot of klein. In Ferry’s eigen woorden: “Jij creëert je eigen geluk. Je bepaalt zelf hoe gelukkig je bent met het leven dat je hebt! Filter negativiteit uit je leven en omring je met mensen die het beste in je naar boven halen.”

Huis ter duin

Het Noordwijks Boekenbal wordt georganiseerd door Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek.

Tijdens deze feestelijke avond in Huis ter duin wil het Taalhuis geld ophalen voor laaggeletterden in de gemeente Noordwijk. Daarmee kan het Taalhuis activiteiten voor laaggeletterden organiseren.
Moeite met de Nederlandse taal komt nog steeds veel voor in Nederland, ook bij mensen die in Nederland zijn opgegroeid. De gemeente Noordwijk telt tussen de 2300 en 3300 laaggeletterden in de leeftijd 16-65 jaar.

Banner met logo's

Voorlopig programma

20.00 uur | Opening Boekenbal

20.05 uur | Introductie door Boris van der Ham

20.15 uur | Jeroen Naaktgeboren | Dichter

21.00 uur | Irma van Steijn

21.30 uur | Break-out ronde 1
                  Rocky Hehakaija | Jos Ahlers

22.15 uur | Break-out ronde 2
                  Elza Kuipers | Ferry Zandvliet

23:00 uur | Nico Dijkshoorn

23.45 uur | Afsluiting met Boris van der Ham

00.00 uur | Soulband Capital S
                  Netwerkborrel

Prijzen

  • Losse kaart | €125,00
  • Tafelprijs 10 personen | €1125,00
  • Tafelprijs | 5 personen | €500,00
  • VIP | €150,00 | gepersonaliseerde tafel | beste plek in de zaal |fles champagne en een dichtbundel
  • VIP-tafel | voor 5 of 10 personen | €150,00 per persoon

Boris van der Ham

Boris van der Ham is onder meer voorzitter van het Humanistisch Verbond, de vereniging die atheisten, humanisten, agnosten en vrijzinnigen verbindt. Daarnaast heeft hij verschillende andere bestuurlijke functies in het bedrijfsleven, de cultuur, de zorg, de media en het onderwijs. Bovendien is hij acteur, en schrijver van verschillende boeken.

Deze avond tijdens Het Noordwijks Boekenbal is Boris van der Ham onze gastheer. Hij introduceert de sprekers en interviewt een aantal gasten.

Elza Kuipers

Elza Kuipers

Ben jij wel eens oprecht geïnspireerd door een speech of TED-talk? En wil je zelf ook wel een speech, pitch of presentatie houden waarbij je publiek aan je lippen hangt? Wil je je medewerkers bijvoorbeeld enthousiast maken voor een nieuw plan of project? Investeerders zover krijgen dat ze de portemonnee trekken? Dat kan in deze mini-masterclass ‘Straal met je verhaal’. Je leert hoe je een betere en effectievere spreker wordt. Iemand die straalt, boeit en impact heeft!

Elza Kuipers is freelance speechschrijver en sprekerscoach. Ze heeft zeer ruime ervaring met het schrijven van speeches voor bijvoorbeeld de minister-president, bewindspersonen, CEO’s van multinationals, ondernemers en burgemeesters. Ook is ze al jarenlang actief als sprekerscoach voor TEDxAmsterdam.