Bollenstreek Betogen

Bollenstreek Betogen

Bollenstreek Betogen | Ontdek gisteren begrijp vandaag

De Bollenstreek Betogen heeft dit jaar het thema: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag’. Inspirerende sprekers brengen uiteenlopende onderwerpen onder het voetlicht. Krijg nieuwe inzichten en verbreed je kennis bij lezingen van onder andere Arnon Grunberg en Natascha van Weezel. Ben jij al nieuwsgierig geworden? 

Geannuleerd i.v.m. coronamaatregelen | Arnon Grunberg

Deze avond wordt Arnon Grunberg geïnterviewd door Ivan Borghstijn over de verhalen die hij verzamelde voor zijn boek Bij ons in Auschwitz. Ook komt zijn meest recente werk Bezette Gebieden aan bod, een roman over het verleden dat doorwoekert, over liefde en haat op de Westelijke Jordaanoever en in Europa. “Je zou moeten zwijgen, je zou moeten verstommen, maar je mag niet zwijgen. Het verstommen kan geen antwoord zijn op het ongehoorde”.

28 oktober | Natascha van Weezel

Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar lezing gaat over haar persoonlijke zoektocht naar alle radicale standpunten, van hopeloos tot hoopvol en over de tot stand koming van haar documentaireserie Natascha’s beloofde land. Natascha’s opa was haar held. Hij vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het nazi-regime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. Maar ten opzichte van het Palestijns-Israëlisch conflict, was het voor Natascha lange tijd een worsteling.

22 oktober | Wandeling 75 jaar bevrijding in Sassenheim

Tijdens deze wandeling neemt gids Aad van der Wiel je mee door Sassenheim langs bekende en minder bekende monumenten. Hij vertelt bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog over gebouwen en locaties in Sassenheim. De wandeling gaat richting Ter Leede. Achteraf is er tijd voor koffie en thee in de bibliotheek van Sassenheim.

24 oktober | Kees den Elzen over De crash van Eric Ditmarsch

Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout geeft een lezing over de mobilisatie, inval en bezetting. Speciale aandacht is er voor het leven van Eric Ditmarsch piloot van de Royal Air Force ‘the Dutch Squadron’. Kort voor de bevrijding verloor Eric zijn leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout.

15 oktober | geschiedenis en heden Atlantikwall

Jan Heus van het Atlantikwall Museum Noordwijk vertelt bekende en minder bekende verhalen uit de bezettingstijd (1940-1945). Hij gaat in op de bouw van de Atlantikwall en de werkzaamheden die op dit moment nog plaatsvinden binnen de muren van de Atlantikwall.

Media Ukkie Dagen tips