Leestips

Peter Brusse | Ach, Engeland

Peter Brusse woonde als correspondent voor NOS en Volkskrant jarenlang in Londen. Uit dit informatieve, vermakelijke, toegankelijke en originele boek spreken zijn kennis van en liefde voor de Britten en hun (ei)land. Brusse vertelt over de relatie Engeland-Holland/Nederland in de afgelopen eeuwen. Na het lezen van het boek begrijp ik meer van de Engelse geschiedenis, van de verbondenheid tussen onze landen en hoe het idee van Brexit is ontstaan. Last but not least heb ik een aantal uren heerlijk gelezen

Jonathan Coe | Klein Engeland 

We volgen de levens van hoofdpersonages Benjamin Trotter, zijn nicht Sophie en zijn schoolvriend Dough. Vanuit hun perspectief ervaren we het leven in modern Engeland in het tweede decennium van de 21e eeuw, waar de discussie over Brexit speelt. De personages zijn kleurrijk en divers en het verhaal brengt de Britten en de Brexit heel dichtbij. Ik heb ook hardop gelachen, want humoristisch is het vaak ook. ‘Klein Engeland’ is een boeiend boek, dat de huidige Brexit-tijdgeest mooi weergeeft.

Ali Smith | Herfst 

In ‘Herfst’ zijn de Brexit-perikelen veel subtieler aanwezig dan in ‘Klein Engeland’. Het is meer een gevoel van dreiging. Het verhaal speelt in het Brexit-referendum-jaar, 2016, en de sterke vriendschap tussen Elisabeth en haar veel oudere, vroegere buurman Daniel Gluck (die in een verzorgingstehuis ligt) staat centraal. Droom; associatie; dagelijkse, vaak komische, gebeurtenissen en herinneringen wisselen elkaar af. Er zijn mooie woordspelingen, die ook in de knappe vertaling overeind blijven. 

TopTitels

Populaire boeken te leen bij de bibliotheek

Nog meer TopTitels