Boekentips

Portugal | Hansmaarten Tromp

Reisjournalist Tromp laat je – na een uitgebreide beschrijving van land, geschiedenis, kunst en cultuur – watertanden van sardientjes, vinho verdes en doces. Alle streken, en niet alleen de toeristische trekpleisters, passeren de revue. Als je in je e-book bladwijzers aanmaakt, kun je op elk moment de juiste informatie terugvinden. Deze Dominicus reisgids geeft een beeld van de rijke historie van Portugal en het leven van de Portugees. Denk bijvoorbeeld aan de fadomuziek, waarin de saudade centraal staat: een verlangen naar en verdriet over het onbereikbare.

Portugees voor dummies | Karen Keller

O português (oe por-toe-gheesj), zoals in Portugal gesproken, wordt door de journaliste en taaldocente Karen Keller heel speels aangeleerd. Ook het Braziliaanse Portugees krijgt aandacht. Naast dialogen, woordjes en oefeningen behandelt ze ook culturele en praktische weetjes. Met het e-book op je telefoon kun je in een restaurant heel gemakkelijk sardinhas assadas (gegrilde sardientjes) bestellen.
Kellers boek is geen cursus, maar meer een naslagwerk. Een heel leuk en handig boek als je elementair Portugees wilt leren spreken.

Een zakenlunch in Sintra en andere verhalen | Gerrit Komrij

Als je anno 2018 op een camping door drie verschillende medewerkers wordt geholpen om de rekening van € 8,69 te betalen, blijkt dit in 1996 geschreven boek, waarin de Portugese bureaucratie humoristisch wordt beschreven, nog heel actueel. Beeldend vertelt de satiricus Komrij in korte verhalen over zijn leven in Portugal. De verschillen tussen Nederlanders en Portugezen komen uitgebreid aan bod, waarbij Komrij zichzelf niet spaart. Zelf zegt Komrij: ‘Ik ben verliefd op dit land, maar niet blindelings.’