Leestips

Dubbelbloed | Etchica Voorn

Dit boek staat op het boekenlijstje dat je als wit persoon kan lezen om de Black Lives Matter-beweging beter te begrijpen. Het is een autobiografisch verhaal van een kind uit een relatie tussen een Surinaams-Creoolse vader en een Nederlands-Drentse moeder. Als ‘dubbelbloed’ gaat zij op zoek naar haar Surinaamse identiteit. Noch zwart noch wit loopt ze aan tegen alledaags racisme: “Hoe witter je bent, hoe groter de kansen op de maatschappelijke ladder”. De emoties die dit alles oproept, weet zij zeer beeldend en inlevend te omschrijven.

Ik moet u echt iets zeggen | Mensje van Keulen

Verhalenbundels zijn niet mijn ding. Maar ik maak een uitzondering voor Mensje van Keulen. Het zijn verhalen met verrassende plotwendingen. Humor, wraak en venijn kom je tegen in deze verhalen van ‘gewone’ mensen in ‘gewone’ situaties voor wie het niet altijd meezit. Vaak monden haar verhalen met een vileine draai uit in een onverwacht einde.

De witte veer | John Boyne

Mijn dochter moest tegen haar zin “The absolutist” lezen voor de Engelse boekenlijst. Ik besloot het uit solidariteit ook te lezen, maar dan in vertaling. Ik had het eerder uit, dit verhaal van een Engelse soldaat die de familie van zijn vriend Will bezoekt, die als verrader in de Eerste Wereldoorlog is gefusilleerd. Hij draagt een groot geheim met zich mee, waarvan hij verlost wil worden. Prachtig geschreven over vriendschap, familieverbanden en de verschrikkingen van de loopgraven. Uiteindelijk vond mijn dochter het ook een mooi boek; wel erg “verdrietig”.

Leestips van Hans Portengen

Directeur Bibliotheek Bollenstreek

Leestips van Dionne Dinkhuijsen

Programmamanager Bibliotheek Bollenstreek

Leestips van Dorine Meijer

Collectiespecialist Bibliotheek Bollenstreek

TopTitels

Populaire boeken te leen bij de bibliotheek

Nog meer TopTitels