Boekentips

Verstilde stemmen en verzwegen levens | Inez Hollander

Deze aangrijpende familiegeschiedenis kwam op mijn pad tijdens genealogisch onderzoek. De vrijheidsstrijd van Indonesië, in 1945 en later, heeft grote invloed gehad op de politiek, de economie en familieverhoudingen in het naoorlogse Nederland. De plantersfamilie Francken ondergaat de internering in de Japanse kampen. Na 15 augustus volgt de gewelddadige Bersiap-periode, waarin de lokale bevolking de uitgeroepen onafhankelijkheid in praktijk gebracht wil zien. De familie repatrieert uiteindelijk naar Nederland, een land dat het te moeilijk heeft met zijn eigen oorlogsgeschiedenis om begrip te hebben voor de verschrikkingen in Indië.

Voor wie de klok luidt | Ernest Hemmingway

De jonge Amerikaanse explosieven-expert Robert Jordan is lid van de Internationale Brigades. Hij wordt tijdens de Spaanse Burgeroorlog toegevoegd aan een guerrilla-eenheid die een brug moet opblazen om een aanval op Segovia te laten slagen. Jordan wordt bij die opdracht verliefd op Maria, een meisje dat zwaar heeft geleden door de oorlog. De verschrikkingen van de oorlog zijn een belangrijk onderwerp in het boek, net als eer, dood en zelfmoord. Dit beroemde boek is het lezen meer dan waard.

Het psalmen-oproer | Maarten ’t Hart

Dit verhaal speelt in de 18e eeuw in Maassluis. De gereformeerde inwoners aanhoren ellenlange donderpreken uit de Schrift. In 1776 ontstaan er onlusten na een voorstel om de psalmen iets sneller te gaan zingen. Een proef in de Groote Kerk is niet naar de zin van het gewone volk. Men loopt de kerk uit en de onvrede leidt tot plundering. Reder Roemer Stroombreker, die probeert te bemiddelen, is de centrale persoon in het boek. Dit is een roman over een tamelijk onbekende Nederlandse opstand.

Je bent jong en wilt lezen... deze tips zijn voor jou