Leestips

Alsof het voorbij is

Het menselijk geheugen is bedrieglijk. In deze roman kijkt de zestiger Tony Webster al mijmerend terug op zijn jeugd, relaties, carrière en huwelijk. Door een onverwachte erfenis van een jeugdvriend komt hij er gaandeweg achter dat hij het helemaal verkeerd heeft gezien: hij heeft een enorme fout gemaakt, zonder zich daarvan destijds bewust te zijn geweest. Deze roman is niet voor niets bekroond met de Man Booker Prize. Wat een juweel.

De stilte van de vrouwen

De Illias van Homerus heb ik nooit gelezen, maar ik ben zoals zovelen wel bekend met de Griekse mythes over Troje. In deze hervertelling van Pat Barker, winnaar van de Booker Prize, staan niet de Griekse helden centraal, maar de vrouwelijke helden zoals koningin Briseïs. Haar stad is verwoest en alle vrouwen zijn als slaaf weggevoerd; zo ook Briseïs, als oorlogstrofee voor Achilles. Haar verhaal zet De Ilias helemaal op zijn kop. 

Het echte leven

Het bekroonde debuut van de Belgische Dieudonné over een meisje dat opgroeit in een gezin met een doodsbange moeder en een vader die bij tijd en wijle zijn frustraties eruit moet slaan. De fysieke en psychologische vernederingen worden beklemmend in beeld gebracht. Alleen met haar jongere broertje Gilles heeft het meisje een warme band, maar dat verandert na een traumatisch ongeluk. Om van haar thuissituatie te ontsnappen vlucht zij in haar schoolwerk en haar bijbaantje als oppas. Maar het einde is zowel onvermijdelijk als ontroerend.

Leestips van Hans Portengen

Directeur Bibliotheek Bollenstreek

Leestips van Dionne Dinkhuijsen

Programmamanager Bibliotheek Bollenstreek

Leestips van Dorine Meijer

Collectiespecialist Bibliotheek Bollenstreek

TopTitels

Populaire boeken te leen bij de bibliotheek

Nog meer TopTitels