Boekentips

Klont

Na The Circle van Dave Eggers is er nu Klont, een verontrustende roman van Maxim Februari over de dataficering van de samenleving en de toenemende macht van grote techbedrijven. In een interview met de Volkskrant geeft Februari aan dat dataficering volgens hem inhoudt dat ‘alle gegevens die instanties over je hebben aan elkaar worden verbonden’. Is er nog iemand die controle heeft over een wereld die zich richting een totalitair systeem begeeft, waarin data bepalen wie je bent en wat je mag doen?

Oorlog en terpentijn

Aan de hand van de geschriften van zijn opa heeft Stefan Hertmans een roman geschreven over twee periodes in het leven van Urbain Martien: zijn jonge jaren, rond 1900, waarin hij in armoede opgroeide in Gent, en later de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Oorlog en terpentijn verhaalt over een man en zijn gruwelijke en krankzinnige ervaringen in een loopgravenoorlog. Een indrukwekkende en veel gelauwerde roman: Hertmans won er onder meer de Gouden Boekenuil en de ECI Literatuurprijs mee.

Troost

Met Ronald Giphart deel ik de liefde voor koken. Toen ik vijftig werd, kreeg ik van mijn vrouw een diner bij De Librije in Zwolle. Wat ik gegeten heb, weet ik niet meer, wel dat het heel bijzonder en lekker was. Troost gaat over die culinaire wereld: een succesvolle kok gaat ten onder nadat hij een kookshow op televisie heeft gekregen, en zijn roem en ijdelheid zich hem ziet keren. Smaakvol boek met een boodschap, dat je met (lees)honger terzijde legt.

Talent voor taal

Katja Terpstra

leesconsulent en bibliothecaris in Lisse, tipt de volgende boeken

Jonge Jury

Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan ben jij de Jonge Jury! Verslind de Leestips en breng je stem* uit op jouw favoriete boek(en). Het boek met de meeste stemmen wint de Prijs van de Jonge Jury 2018. Stemmen kan tot 1 mei 2018, dus ga aan de slag en maak zo meteen kans op dat spannend uitje!

http://www.jongejury.nl

Onze specialisten brengen graag deze boeken onder jouw aandacht

Homo deus / Yuval Noah Harari

Eerder beschreef Harari in zijn bestseller Sapiens over de evolutie van de mens. Dit jaar verscheen van hem een even zwaar boek over een nog zwaarder onderwerp: hoe zal het leven van de mens er in de toekomst uitzien? Harari schetst interessante en belangwekkende gebeurtenissen zonder sensatiebelust te worden. Homo Deus is een stortvloed aan verjaardagsweetjes, die gelukkig nooit gaat vervelen. Harari lijkt bijna een kennisallrounder: van de grootste historische ontwikkelingen tot de kleinste lichamelijke sensaties, hij houdt de aandacht vast.

Getipt door Anne van den Dool

De zee kwam door de brievenbus / Selma Noort

Het boek beging met de zin: “Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa.” Wat volgt is een spannend verhaal over de watersnoodramp van 1953. Selma Noort hoorde dit verhaal van haar vriendin. Weten dat het écht gebeurd is, maakt dit boek extra aangrijpend. Geschikt voor lezers vanaf 8 jaar.

Getipt door Maartje Nierop

Nu in de TopTitels

Aanwinsten

Per onderwerp en genre een overzicht wat er nieuw is in de collectie van de Bibliotheek Bollenstreek

Bekijk het overzicht

Toplijsten

Welke boeken worden het meest geleend?

Meest gelezen in afgelopen maand