Boekentips

De Wertheims

Dit semi-autobiografische boek speelt in het Frankfurt van 1903-1945. Het beschrijft de lotgevallen van een joodse familie in een tijd van groeiend Duits antisemitisme. Dit is, naast de gewone dagelijkse strubbelingen, van grote invloed op de ontwikkelingen in het gezin. Sommigen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen, anderen maken zich grote zorgen. Aangezien wij weten hoe de Tweede Wereldoorlog is verlopen, lees je De Wertheims met andere ogen dan dit gezin, dat niet weet wat gaat komen.

Heks

Tiende deel in een serie rond inspecteur Patrik Hedström en zijn vrouw Erica Falck. Erica schrijft een boek over een moord van dertig jaar geleden op een vierjarig meisje. Nu is er weer een moord gepleegd, wederom op een vierjarige – een moord die Erika’s man Patrik met zijn team probeert op te lossen. Er zijn meer overeenkomsten tussen beide moorden, en ook nu komt het echtpaar achter de waarheid. Maar wat hebben beide zaken te maken met het Zweden van 350 jaar geleden?

Lelijk

Lelijk is een autobiografisch verhaal over een meisje dat in haar jeugd door haar moeder zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld wordt. Een intens boek over een intelligente vrouw die na een zeer moeilijke jeugd succesvol weet te worden, en zelfs een carrière als eerste zwarte rechter van Engeland tot stand brengt. Je kunt niet anders dan bewondering hebben voor iemand die haar leven zo’n positieve wending kan geven.

Fijne feestdagen

Talent voor taal

Katja Terpstra

leesconsulent en bibliothecaris in Lisse, tipt de volgende boeken

Mediawijsheid

Mediawijzer.net roept docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op samen in gesprek te gaan en te blijven over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Onze collectiespecialisten brengen graag deze boeken onder jouw aandacht

Homo deus / Yuval Noah Harari

Eerder beschreef Harari in zijn bestseller Sapiens over de evolutie van de mens. Dit jaar verscheen van hem een even zwaar boek over een nog zwaarder onderwerp: hoe zal het leven van de mens er in de toekomst uitzien? Harari schetst interessante en belangwekkende gebeurtenissen zonder sensatiebelust te worden. Homo Deus is een stortvloed aan verjaardagsweetjes, die gelukkig nooit gaat vervelen. Harari lijkt bijna een kennisallrounder: van de grootste historische ontwikkelingen tot de kleinste lichamelijke sensaties, hij houdt de aandacht vast.

Getipt door Anne van den Dool

De zee kwam door de brievenbus / Selma Noort

Het boek beging met de zin: “Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa.” Wat volgt is een spannend verhaal over de watersnoodramp van 1953. Selma Noort hoorde dit verhaal van haar vriendin. Weten dat het écht gebeurd is, maakt dit boek extra aangrijpend. Geschikt voor lezers vanaf 8 jaar.

Getipt door Maartje Nierop

Aanwinsten

Per onderwerp en genre een overzicht wat er nieuw is in de collectie van de Bibliotheek Bollenstreek

Bekijk het overzicht

Toplijsten

Welke boeken worden het meest geleend?

Meest gelezen in afgelopen maand