Boekentips

Maand van de geschiedenis

De levens van Jan Six

De geschiedenis van de familie Six is door Geert Mak op toegankelijke manier beschreven. De naam Jan komt steeds weer terug in de verschillende geslachten Six en vormt de kapstok waaraan de historie is opgehangen. De patriciërsfamilie woont al vierhonderd jaar in Amsterdam. De familie heeft steeds kans gezien tussen de verschillende belangengroepen te laveren en invloed te behouden. In het boek wordt de familie in de grotere samenhang van de Hollands en Amsterdamse geschiedenis gezet. Dit maakt het lezen tot een plezierige geschiedenisles in bredere zin.

Terugkeer ongewenst

Charles Lewinsky heeft meerdere boeken over de ervaringen van Joodse Europeanen geschreven, kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een beroemde Joodse zanger en regisseur komt in concentratiekamp Theresienstadt terecht. De Oberstormführer wil over een document beschikken waarmee hij in de toekomst herinnert zal worden. De filmster krijgt opdracht een propagandafilm te maken over het kamp. De film wordt gemaakt, en daarmee wordt deportatie uitgesteld.Een confronterende beschrijving van de dilemma’s en de wreedheid van de kampleiding.

Jacco’s reis d. h. Rhijnlant

Hier wordt lokale geschiedenis beschreven. Eind 16e eeuw en nog midden in de tachtigjarige oorlog gaat Jacco, een jongeman uit Leiden en 14 jaar oud, op pad met wat tulpenbollen in zijn ransel, die dan nog erg zeldzaam zijn. De voetreis brengt hem via de Leidse Morspoort naar Valkenburg, Rijnsburg, Voorhout en Noordwijk. Hier haalt hij kruiden op voor de Leidse chirurgijn. Hij vervolgt zijn reis naar kasteel Teylingen. Hij werkt tijdelijk als hulp van de houtvester, waarna hij naar Lisse en Haarlem loopt. Via de Haarlemmermeer zeilt hij terug naar Leiden.

Talent voor taal

Katja Terpstra

leesconsulent en bibliothecaris in Lisse, tipt de volgende boeken

Aanwinsten

Per onderwerp en genre een overzicht wat er nieuw is in de collectie van de Bibliotheek Bollenstreek

Bekijk het overzicht

Toplijsten

Welke boeken worden het meest geleend?

Meest gelezen in afgelopen maand