AVI niveau

AVI is de afkorting van de term Analyse Van Individualiseringsvormen.

De AVI niveaus lopen van AVI start (eerste weken leesonderwijs), via AVI M3 (midden groep 3), E3 (eind groep 3), M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7, E7 tot AVI Plus.

In de Bibliotheek Bollenstreek staan de eerste leesboekjes per niveau bij elkaar. Ze hebben allen de aanduiding Start, M3, E3 of M4.

Daarna komen de A-boeken, boeken die qua inhoud geschikt zijn voor kinderen tot 8 à 9 jaar. Deze boeken staan op achternaam van de schrijver in de kast. Van lang niet alle boeken is het AVI niveau bekend. Van deze boeken zijn slechts die series met een AVI sticker (AVI E4 t/m AVI Plus) beplakt die daadwerkelijk geschreven zijn als leesoefenstof. Het oefenen van de leestechniek staat bij deze series voorop. Alle andere boeken hebben geen aparte AVI sticker, soms staat er wel een niveau vermeld.

Wij hopen zo tegemoet te komen aan de vraag van ouders en kinderen die op een specifiek AVI niveau zoeken zonder aan het leesplezier te willen inboeten. Hoe hoger de AVI niveaus namelijk komen hoe kleiner de verschillen zijn. Sowieso is het goed om uit te gaan van het leesplezier bij kinderen. Het lezen van een leuk maar volgens AVI te ‘makkelijk' boek is niet erg, het zal het leesplezier alleen maar stimuleren. En met een interessant maar iets te ‘moeilijk' boek is ook niks mis, het zal de lezer uitdagen om de grenzen te verleggen.

Daar is de Bibliotheek Bollenstreek het natuurlijk mee eens want lezen is leuk!