Onderwijs

Opfrisbeurt voor de schoolbibliotheek

Tijdgebrek? Onvoldoende kennis over het samenstellen van een verantwoorde en evenwichtige boekencollectie? Dan wil het op orde houden van die bibliotheek er wel eens bij inschieten. Wij helpen je graag bij het opfrissen!

Hulp bij opfrisbeurt

TIPS ter vervanging van de ‘Kippenvel’-serie

Staan in jouw schoolbibliotheek nog steeds de boeken van de serie ‘Kippenvel’ op de plank? Weg ermee! Vervang ze door eigentijdse griezelboeken die beter aansluiten bij de leefwereld van je leerlingen.

Leestips

 • Onderwijsnieuwsbrief

  Ontvang tips & inspiratie voor het stimuleren van leesplezier in het basisonderwijs.

  Aanmelden

 • Goed lezen = goed leren

  Nieuws en achtergrondinformatie over leesbevordering in het basisonderwijs.

  Bekijk details

   

 • Meer over lezen en boeken

  Boeken, ebooks,
  luistercolleges en animaties.

  Bekijk de details

   

Leesplezier is de basis van beter leren lezen

Bibliotheek en basisonderwijs vullen elkaar goed aan: de school heeft verstand van leren lezen en de bibliotheek van plezier in lezen. Het een kan niet zonder het ander, want zonder plezier in lezen, worden kinderen geen vaardige lezers. Daarom kunnen school en bibliotheek samen het verschil maken.

​Lezen is immers de basis van de onderwijsloopbaan van kinderen en hun persoonlijk en maatschappelijk succes op lange termijn. Het kan niet genoeg worden benadrukt: voorlezen en vrijetijdslezen is essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen. Het heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven.

Ook om het belang van mediawijsheid kun je niet meer heen. In deze gedigitaliseerde wereld hebben kinderen de toekomst als zij digitaal vaardig en creatief zijn. De bibliotheek is de partner voor het onderwijs in leesbevordering en mediawijsheid.

Ons doel is het plezier en de motivatie voor lezen bij leerlingen te verhogen door onze kennis en collecties te delen met leerkrachten. Dat doen we vanuit een professionele, onafhankelijke visie, zonder winstoogmerk en met aandacht voor de behoefte van individuele scholen.