Basisonderwijs

 • Aanbod voor basisscholen

  Bekijk het vernieuwde programma waarmee de Bibliotheek Bollenstreek het basisonderwijs ondersteunt. 

  Programma 2018-2019

 • Iedereen VOORlezen

  We weten allemaal dat (voor)lezen kinderen kansen geven om te leren. Met deze tips kun je die kans meer benutten.

  Lees verder

 • Meer lezen en boeken

  Leestips, boeken, ebooks, luistercolleges en animaties.

  Bekijk de details

   

Voorleesdagen Festival | 14 januari 2019

Speciaal voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1 en 2 is er op deze maandagavond in de Bibliotheek van Sassenheim het jaarlijkse Voorleesdagen Festival. Met diverse workshops over inspirerend voorlezen van o.a. Marloes van den Heuvel (bekend van De Luizenmoeder).

Bekijk de uitnodiging en meld je aan

Leesplezier is de basis van beter leren lezen

Bibliotheek en basisonderwijs vullen elkaar goed aan: de school heeft verstand van leren lezen en de bibliotheek van plezier in lezen. Het een kan niet zonder het ander, want zonder plezier in lezen, worden kinderen geen vaardige lezers. Daarom kunnen school en bibliotheek samen het verschil maken.

​Lezen is immers de basis van de onderwijsloopbaan van kinderen en hun persoonlijk en maatschappelijk succes op lange termijn. Het kan niet genoeg worden benadrukt: voorlezen en vrijetijdslezen is essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen. Het heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven.

Ook om het belang van mediawijsheid kun je niet meer heen. In deze gedigitaliseerde wereld hebben kinderen de toekomst als zij digitaal vaardig en creatief zijn. De bibliotheek is de partner voor het onderwijs in leesbevordering en mediawijsheid.

Ons doel is het plezier en de motivatie voor lezen bij leerlingen te verhogen door onze kennis en collecties te delen met leerkrachten. Dat doen we vanuit een professionele, onafhankelijke visie, zonder winstoogmerk en met aandacht voor de behoefte van individuele scholen.

Onderwijsnieuwsbrief

Ontvang tips en inspiratie voor het simuleren van leesplezier in het basisonderwijs.