Leuke, informatieve boeken voor de basisschool volgens leesconsulent Maartje Nierop.

Maartje ondersteunt basisscholen in het vergroten van het leesplezier van kinderen door onder andere mee te helpen de schoolbibliotheek zo aantrekkelijk mogelijk te maken, leestips te geven en creatieve activiteiten rondom lezen te organiseren. Haar grootste hobby’s zijn lezen en honden.

Een boek / Hervé Tullet

Hervé Tullet heeft meerdere boeken gemaakt voor peuters en kleuters. ‘Een boek’ is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en legt op een speelse manier begrippen als kleur, onder-boven, links-rechts en tellen uit.
Door met het boek te schudden, wrijven of erop te tikken, veranderen de stipjes van vorm. Het is daarmee een soort app op papier. Een mooi boek, boordevol humor en fantasie!

 

Voor de midden- en bovenbouw heb ik twee boeken uitgekozen die zaakvakken combineren met taal. Dit komt het begrijpend lezen ten goede en door het lezen van het verhaal zal de leerling de stof makkelijker onthouden.

 

De zee kwam door de brievenbus / Selma Noort

Het boek beging met de zin: “Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa.” Wat volgt is een spannend verhaal over de watersnoodramp van 1953. Selma Noort hoorde dit verhaal van haar vriendin. Weten dat het écht gebeurd is, maakt dit boek extra aangrijpend. Geschikt voor lezers vanaf 8 jaar.

Het geheim van Montevideo / Hanneke Hollander. Met illustraties van Jelle F. Post.

Dit boek is een spannend avonturenverhaal én informatieboek over architectuur ineen. Hoofdpersoon is de 11-jarige Roy die naar De Montevideo woontoren op de Wilhelminapier in Rotterdam verhuist omdat zijn ouders tijdelijk uit elkaar gaan. Samen met zijn beste vriend verkent hij de grote toren en zo stuiten ze op een mysterie. Roy’s avontuur wordt aangevuld met allerlei weetjes over architectuur. Op hoeveel palen staat die wolkenkrabber eigenlijk? Hoeveel betonauto’s waren er nodig? Vanaf 9 jaar.

Aanbevolen door Maartje Nierop

Interactieve animaties

100 Interactieve animaties zijn nu beschikbaar voor het onderwijs. De thema's zijn: De aarde, De mens, Dieren & planten en Techniek. Bekijk de mogelijkheden en vraag een inlog aan!

Schrijvers en tekenaars

Wil je iets weten over een schrijver of een tekenaar? We hebben van heel veel schrijvers en tekenaars op een rijtje gezet wanneer ze geboren zijn, welke boeken ze hebben geschreven en waar die over gaan, wat ze allemaal nog meer doen behalve tekenen en schrijven... Kortom, bijna alles. En als je het niet kunt vinden, kun je ons een mailtje sturen.

Leesapps

Er zijn veel leuke apps op de markt die te maken hebben met boeken en lezen. Wij hebben een selectie gemaakt en de apps beoordeeld.

 • Hans en Grietje - epic tales Bekijk details

  Het sprookje van Hans en Grietje wordt tot leven geroepen met deze app die tal van animaties heeft.

  Bekijk details van Hans en Grietje - epic tales

 • Goud voor Aap Bekijk details

  Het iBook Goud voor Aap is deel 4 van de serie Daar komt aap. De serie loopt op in moelijkheidgraad. Goud voor Aap is voor beginnende lezertjes op AVI-niveau M3.

  Bekijk details van Goud voor Aap

 • Annie & Bas Bekijk details

  Omdat het zo hard waait raakt de jurk van Annie onder de plas van hond Bas. Als ze met haar omvangrijke jurk gaat wapperen om ‘m droog te krijgen vliegt ze onverhoeds de lucht in.

  Bekijk details van Annie & Bas