aanbod voor het basisonderwijs


Leesplezier

Nieuw | Rupsje Nooitgenoeg feestpakket

GROEP 1 & 2

Het is bijna ongelooflijk ... het kleurrijke Ruspje Nooitgenoeg is een klassieker, want het is alweer 50 jaar geleden dat Eric Carle de vlinderlarve tot leven bracht. Genoeg reden voor een feestje!

Mag ik meedoen?

GROEP 1 & 2

Kom met je hele klas op bezoek in de bibliotheek. We gaan samen lezen uit het prentenboek ‘Mag ik meedoen?’. Met leuke opdrachtjes ontdekken de kleuters wat je allemaal kunt doen in de bibliotheek.

Het Muizenhuis

GROEP 1 & 2

Het verhaal van ‘Het Muizenhuis’ gaat over Sam en Julia, twee kleine muizen die in het Muizenhuis wonen. Samen beleven ze allerlei avonturen. De activiteit begint met een handversje waarin taal wordt gekoppeld aan bewegen en verbeelding.

Nieuw | Het zal je nog verbazen

GROEP 3 & 4

De kinderen maken kennis met het prentenboek ‘Het zal je verbazen’ en de verhaalfiguren. Het verhaal wordt uitgediept aan de hand van een wolf. Tot slot gaan de kinderen het verhaal verbeelden.

Vergeet mij nietje

GROEP 3 & 4

‘Vergeet mij nietje’ is een literatuurproject, gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Vergeet mij nietje’ van Milja Praagman. Het verhaal geeft op bijzondere wijze woord en beeld aan de emoties van vriendschap. De kinderen lezen, kijken, doen, beleven, voelen en maken.

Warboel in de bieb

GROEP 3 & 4

Tijdens dit bibliotheekbezoek luisteren de leerlingen naar het verhaal over Anansi. Die heeft er een rommeltje van gemaakt: boeken liggen kriskras door elkaar en staan op de verkeerde plaats. Wie helpt er mee alles op de juiste plek terug te zetten en Anansi te vinden?

De schatkamer van Roald Dahl

GROEP 4 & 5

Kruip in de huid van de Dahl-personages, speel situaties na en maak de grote Roald Dahl-kennispuzzel! Met dit project maken kinderen kennis met de schrijver Roald Dahl en zijn werk.

Het donker

GROEP 5 & 6

 Met dit verhaal over het donker leren kinderen van alles over tegenstellingen en over hoe die met elkaar verbonden zijn. Ze praten en luisteren, en zijn bezig met emoties, meetkunde, tekenen en bewegen.

Nieuw | Iedereen kan dichten

GROEP 5 t/m 8

Tijdens deze activiteit maken de kinderen kennis met poëzie. Een interactieve luchtige workshop die de drempel naar poëzie zal verlagen en de wereld van de kinderen verrijkt. 

Voorleesworkshop voor kinderen

GROEP 6, 7 & 8

Lezen is leuk, maar voorlezen is misschien nog wel leuker! Tijdens een workshop van een uur leren kinderen van groep 6 hoe ze met plezier kunnen voorlezen aan anderen, bijvoorbeeld kinderen in de kleuterklassen.

Nieuw | La Bocca della Verità

GROEP 6

In dit spannende spel daagt de eeuwenoude leugendetector kinderen uit om te gaan lezen. De kinderen die hun hand met het stembriefje in de Mond van de Waarheid steken ervaren een spannende sensatie. Durven de kinderen erachter te komen of ze de waarheid spreken? 

Nieuw | Voorbereiding schrijver op bezoek

GROEP 7 en 8

Wie wil dat nu niet? Een echte schrijver op bezoek. Dat betekent volop vragen stellen. Waarom schrijft u? Waar haalt u uw inspiratie vandaan? Leuk, die ongedwongen vragen van de kinderen. Dat vindt de schrijver ook... Die laat zich graag verrassen.

De Schoolschrijver (maandprogramma)

GROEP 4 t/m 8

Wil je op jouw school schrijven, leesplezier en taalvaardigheid naar een hoger niveau tillen? Op een verrassende en vernieuwende manier? Maak dan kennis met De Schoolschrijver-maand, met de allerbeste kinderboekenauteurs.

De Kinderdirecteur

GROEP 6, 7 & 8

Als Kinderdirecteur zijn kinderen anderhalf uur lang de baas van de bibliotheek. Na een klassikale sollicitatieronde wordt de klas in tweeën gesplitst, de twee directies (volwassenen en jeugd) mogen tegen elkaar gaan strijden. 

Mediawijsheid

Nieuw | Een schooljaar mediawijsheid (binnen alle vakken)

ALLE GROEPEN

Wat is reclame? Wat is privacy? Wat is cyberpesten? Voorbeelden van vragen die aan bod komen in de lessenreeks Mediawijsheid (en leesplezier) voor het primair onderwijs. 

Botje Bij

GROEP 1 & 2

Bij Botje Bij staat het verband tussen ontluikend programmeren, lezen en het stimuleren van de verbeelding bij kinderen centraal. De Bee-Bot is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route kunnen uitstippelen, instellen en doorlopen.

Nieuw | Maak je eigen Virtual Reality wereld

GROEP 6, 7 & 8

Tijdens een Virtual Reality gastles laten de DigiDocenten van het Virtual Reality Learning Lab kinderen kennismaken met programmeren en Virtual Reality. De kinderen bouwen een 3D-fantasiewereld in het programma CoSpaces Edu.

Wereldleziger

GROEP 7 & 8

De wereld lezen in 101 opdrachten. Dat is de uitdaging waar de kinderen van groep 7-8 voor komen te staan. Met dit (online) opdrachtenspel worden kinderen op meerdere momenten in de week gestimuleerd en geïnspireerd om te lezen en daarover te praten.

Find it!

GROEP 7 & 8

Met Find It! leren kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs welke informatie betrouwbaar is, waar ze informatie kunnen vinden en hoe ze er vervolgens in hun eigen woorden een werkstuk mee kunnen maken. 

Advies op maat

Hoe krijg (en houd) je kinderen aan het lezen? Hoe help je ze mediawijzer te worden? We gaan graag met je in gesprek over je wensen op het gebied van leesplezier en mediawijsheid. Onze onderwijsspecialisten en mediacoaches bieden advies bij het opschonen, (her)inrichten en aanvullen van de schoolbibliotheek. We helpen je met een optimale inrichting van je schoolbieb en met het uitvoeren van activiteiten voor jouw kinderen.

Advies Prijs
Uitgebreid advies op maat (inclusief intakegesprek en adviesrapport) € 150,00 aanmelden
(Her)inrichting schoolbieb € 50,00 per uur aanmelden
Opschonen € 50,00 per uur aanmelden
Vaste Collectiepakketten BoekToer (bekijk hier de collectie) Prijs
Leentermijn van 2 maanden € 45,00 per collectie aanmelden
Leentermijn van 12 maanden € 120,00 per collectie aanmelden
Collectiepakket zelf samenstellen | aantal materialen en leentermijn in overleg € 17,50 per collectie aanmelden

Ouderavonden

Voor alle groepen in het basisonderwijs biedt de bibliotheek ouderavonden aan. Ouders krijgen hier voorlichting over het belang van (voor)lezen, waarop te letten bij het kiezen van een (voor)leesboek en hoe plezier in lezen de intrinsieke leesmotivatie van hun kind kan bevorderen. Uw groep ouders is van harte welkom in de bibliotheek, maar wij komen ook graag naar school.

Ouderavonden (alle groepen):
vanaf €50,00

Boeken lenen bij de bibliotheek

Om boeken te kunnen lenen bij de bibliotheek, heb je per schoollocatie een schoolabonnement nodig. Hiermee kun je 40 materialen lenen voor een periode van 8 weken. Bovendien ontvang je 1 uur gratis advies van een medewerker van de bibliotheek. Wil je meer lenen? Met een groepspas kun je per groep 8 weken lang  40 extra materialen lenen.

Schoolabonnement: €100,00
Groepspas: €32,50

Ondersteuning bij voorlezen thuis

De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal. Binnen een traject van 20 weken bezoeken onze vrijwilligers deze gezinnen wekelijks een uur om voor te lezen, samen te lezen en taalspelletjes te doen. Op deze manier wordt de taalomgeving in huis verrijkt, de taalontwikkeling gestimuleerd en het leesplezier vergroot. 

Basisscholen zijn een zeer belangrijke schakel binnen deze vorm van ondersteuning, aangezien jullie de gezinnen aan kunnen melden bij de VoorleesExpress. Bekijk ook eens de website van de VoorleesExpress.

Onderwijsnieuwsbrief

Ontvang tips en inspiratie voor het simuleren van leesplezier in het basisonderwijs.

Aanmelden voor de onderwijsnieuwsbrief

Meer informatie & contact

Vind je niet wat je zoekt? Wij denken graag mee over een passend aanbod voor jouw school. Voor vragen kun je contact opnemen met de onderwijsspecialist van de Bibliotheek Bollenstreek.

e-mail | basisonderwijs@bibliotheekbollenstreek.nl

telefoon | 071 523 7351