Taalhuis

Bekijk het filmpje van onze Taalambassadeurs

Taalambassadeurs van het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek vertellen over hun ervaringen met het Taalhuis.

Bekijk het filmpje en ontdek wat het Taalhuis voor jou kan doen.

Vrijwilligers gezocht

Wil je je betrokkenheid bij de samenleving laten zien en een concrete bijdrage leveren aan het leven van laaggeletterden en? Dat kan als taalvrijwilliger bij het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek!

Of wil je mensen helpen digivaardig(er) te worden? Ook dan kan je als digitaal vrijwilliger bij ons terecht.

Taalspreekuur | Persoonlijk advies en inschrijving

Wanneer je besluit de taal (beter) te willen leren is het belangrijk dat je het juiste advies krijgt. Iedere week is er daarom een taalspreekuur in de bibliotheek bij jou in de buurt.

Je hoeft geen afspraak te maken. Je kan gewoon binnen lopen.

Taalcoach | 1 op 1

Wil je trainen voor een examen of gewoon gezellig kletsen? Wie zijn taal wil ontwikkelen kan een taalcoach aanvragen. Wij zoeken de juiste vrijwilliger voor jou. Meestal woont de taalcoach bij jou in de buurt, dat is gezellig. Maar online kan ook. Het contact verloopt dan via Skype of Google Duo bijvoorbeeld.

De taalcoach helpt jou ongeveer 6 maanden, iedere week. Je moet dus iedere week afspreken.

Opgeven en inschrijven kan tijdens het taalspreekuur.

Taalcafé | Samen praten

Iedere bibliotheek organiseert een Taalcafé. Hier ontmoet je mensen uit alle landen. Samen met een vrijwilliger gaan jullie praten en koffiedrinken.

Kom gezellig een keer kennismaken!

Taalwandelen | Samen praten

Bewegen en leren gaan goed samen. Praat met een vrijwilliger en leer tegelijk jouw woonplaats beter kennen!

Meer informatie en inschrijven bij het taalspreekuur.

Leeskring | Lezen en praten

Hou je van lezen? Ben je nieuwsgierig naar Nederlandse literatuur? Bij een leeskring lees je in een kleine groep en worden (hertaalde) Nederlandse boeken gelezen. De leeskring komt iedere 2 - 3 weken samen om over het boek en de betekenis van het boek te praten.

Het lezen is leuk en je leert over de Nederlandse cultuur. Taalniveau A2 is nodig, sommige leeskringen vanaf B1.

Meer informatie en inschrijving bij het taalspreekuur.

Boeken | Lezen en leren

In de bibliotheek hebben wij boeken speciaal voor mensen die de taal leren. De boeken zijn verdeeld in: leren, informatie en lezen.

Er zijn boeken en lesbrieven op verschillende niveaus. Onze collega's helpen je graag!

Boekstart | vanaf 3 maanden

Ook een baby kan al terecht in de bibliotheek! Kom met jouw kindje naar de bibliotheek en krijg een leeskoffertje. In het koffertje zitten twee boekjes. Jouw kindje wordt gratis lid van de bibliotheek. Nu kan jij de mooiste boeken meenemen naar huis! We hebben ook voorleesboeken in jouw eigen taal.

Meer informatie aan de balie.

VoorleesExpress | vanaf 2 t/m ca. 8 jaar

Voorlezen is erg belangrijk voor jonge kinderen. De VoorleesExpress brengt een vrijwilliger bij jou thuis. De vrijwilliger leest de kinderen voor en doet taalspelletjes. Zo leer jij zelf ook!

Spreek je liever in de bibliotheek af of online? Dat kan ook.

Opgeven voor de VoorleesExpress kan tijdens het taalspreekuur in jouw bibliotheek.

Klik en Tik | Kennismaken met de computer

Een cursus van 5 bijeenkomsten voor mensen die willen kennismaken met het internet. Aan bod komen de eerste stappen op de computer, hoe schrijf ik een email en knoppenkennis. Klik en Tik wordt in de meeste vestigingen gegeven.

Voor meer informatie kan je bij de balie terecht.

Digisterker | Kennismaken met de digitale overheid

Hoe kom ik in contact met de digitale overheid? Hoe maak ik een digi-D, waar vind ik het donorregister, hoe vind ik de juiste informatie? Dergelijke vragen komen aan bod tijdens deze korte cursus.

Meer informatie over de volgende cursus vind je bij de balie.

DigiMaatje | 1-op-1 begeleiding

Wil je jouw computervaardigheden verbeteren en heb je daarbij hulp nodig? De bibliotheek heeft een traject waarin een digitale vrijwilliger 1-op-1 ondersteuning biedt op digitaal vlak. Jij en je 'Digimaatje' bepalen samen de doelen die jij wilt behalen. Daarna werk je wekelijks over een periode van 20 weken samen aan jouw computervaardigheden.

Opgeven en inschrijven kan door een e-mail te sturen aan Elbrich Streegstra: esteegstra@bibliotheekbollenstreek.nl. Je kan ook bellen naar 06-516 98 663.

Corona-apps en sites

Wil je een corona-bewijs voor toegang tot bijvoorbeeld een festival of voor een buitenlandse reis? Moet je een afspraak maken voor een corona-prik of corona-test? Gebruik de hulp op de website met handige apps en filmpjes. 

Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Kom langs in de bibliotheek: wij helpen je verder.

Het is gratis. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Slimme nieuwslezer

Je kunt de Slimme Nieuwslezer thuis gebruiken. Je kunt ook naar de bibliotheek komen waar mensen je graag helpen met oefenen.

Vragen?

Vragen over het Taalhuis in de Bollenstreek in het algemeen, beleid en organisatie kun je richten aan: Loeka van der Kooij (onderwijs en taalvrijwilligers), Roy Geers (ontwikkeling digi-vaardigheden) of Sanne Boswinkel (projectleider). Je bereikt hen via taalhuis@bibliotheekbollenstreek.nl.

Deelnemers in het Taalhuis maken een constante ontwikkeling door, maar niet iedereen gaat even snel. Het Taalhuis biedt laagdrempelige en informele vormen van taalonderwijs. Vanzelfsprekend verwijzen wij door naar andere instanties en organisaties wanneer onze deelnemers daar behoefte aan hebben.

Doorverwijzing gaat altijd via de Taalpuntcoördinator.

Samenwerkingspartners

 

Volwassenen educatie (door Toptaal), Nederlandse les van professionele docenten, NT2 en NT1. Opleiding naar certificaat op verschillende niveaus. Er wordt ook rekenonderwijs aangeboden. Gratis voor wie niet (meer) hoeft in te burgeren. Inschrijving via intake@toptaalgroep.nl. De Taalpuntcoördinator kan helpen bij de inschrijving.

Huiswerkles Noordwijkerhout (TaalLokaal), leerlingen van groep 8 en de middelbare school zijn welkom. Voor alle kinderen die thuis een andere taal spreken dan Nederlands.

Nederlands met plezier (Welzijn Noordwijk)
Welzijn Noordwijk organiseert leuke, laagdrempelige taalbijeenkomsten. Er is muziek, er worden taalspelletjes gespeeld en natuurlijk wordt er veel gepraat.

  • Maandag 12:00 uur tot 13:30 uur
    Wijkvereniging Vinkeveld, Uitvaltij 2, Noordwijk
  • Donderdag 14:30 uur tot 16:00 uur
    Gezondheidscentrum, Via Antiqua 23, Noordwijkerhout

Seniorweb helpt mensen bij verschillende cursussen op computergebied. De vrijwilligers zijn actief in de gemeente Teylingen. Lidmaatschap van SeniorWeb is vereist en kost €34,00 per jaar. Kijk hier voor het actuele aanbod.

Jasmijnschool | In Sassenheim kunnen kinderen die thuis Arabisch spreken iedere zaterdagmiddag terecht voor Arabische les. Wanneer kinderen ook de thuistaal blijven ontwikkelen zullen zij het Nederlands uiteindelijk beter beheersen. De school organiseert ook bijeenkomsten voor ouders www.ssvnl.nl.

Poolse school | het bijhouden van de thuistaal is erg nuttig voor de ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd. Hoe beter zij de thuistaal spreken, hoe gemakkelijker het Nederlands voor hen zal zijn. Op zaterdagen. Informatie via: info@kreda.nl.

Papierwinkel | Het loket waar je terecht kunt met lastige brieven en formulieren. Vrijwilligers helpen bij het begrijpen en reageren. Spreekuur o.a. in de Bibliotheek van Sassenheim op afspraak info@welzijnteylingen.nl.

Gilde Samenspraak | Voor taalcoaching in Oegstgeest kun je ook terecht bij het Gilde. Getrainde vrijwilligers gaan het gesprek aan! Meer informatie: info@gildesamenspraakleiden.nl.

Heb je een suggestie voor deze lijst? We vullen graag aan. Mail naar: taalhuis@bibliotheekbollenstreek.nl onder vermelding van: website Taalhuis.