Gezocht: coördinatoren voor het Taalspreekuur

Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek organiseert verschillende activiteiten voor mensen die beter Nederlands willen leren lezen, schrijven of spreken. Om de taalspreekuren in goede banen te leiden, zijn vrijwillige coördinatoren onontbeerlijk. Daarom zijn we op zoek naar jou!

Elke week zijn ze te vinden in ‘hun’ vestiging: Britt Vessies in Noordwijkerhout, Els van Oosterwijk in Sassenheim. Zij bemensen het taalspreekuur, waar iedereen zonder afspraak kan binnenlopen voor hulp of advies op taalgebied. Maar als coördinator van de taalspreekuren doen ze nog veel meer. “Wij koppelen taalvragers en vrijwilligers die als maatje willen optreden”, vertelt de 20-jarige Britt. “We voeren gesprekken met geïnteresseerden en zetten hun gegevens in een database. Ook begeleiden we de taalkoppels en vragen naar hun ervaringen.” “Dat vind ik het leukste van alles,” zegt de 61-jarige Els. “Op grond van interesses, opleidingsniveau en karakter een zo goed mogelijke match proberen te maken.”

foto: Eline de Visser en Loeka van der Kooij

Goede begeleiding

Britt volgt de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Leiden en loopt nu stage. “Ik wilde graag met vluchtelingen werken en kwam uiteindelijk hier terecht.” Els heeft jarenlang Nederlandse les gegeven in Duitsland en wilde na terugkeer in Nederland graag actief blijven op taalgebied. “Bij het taalspreekuur kloppen niet alleen vluchtelingen uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië aan, maar ook expats. En wat dacht je van laaggeletterde Nederlanders? Juist die diversiteit is zo aantrekkelijk”, aldus Els. Hoewel beiden de nodige kennis en ervaring hebben, zijn ze blij met de begeleiding vanuit de Bibliotheek. “Voordat we begonnen, hebben we een aantal trainingen gekregen. Ook het computersysteem heeft geen geheimen meer voor ons. En we kunnen altijd bij Eline en Loeka, de vaste medewerkers van het Taalhuis, aankloppen voor advies.”

 

foto: Brit Vessies: “Ik heb er zowel persoonlijk als op studievlak veel van opgestoken!”

Leerzaam en leuk

Els van Oosterwijk tijdens de Taalhuis vrijwilligersavond.

Met het begeleiden van de activiteiten en de taalkoppels zijn Britt en Els per week zo’n 4 uur bezig. Els: “Een deel daarvan breng ik in de bibliotheek door, maar de rest doe ik vanuit huis. Vooral het e-mailcontact met de taalkoppels bewaar ik voor thuis.” Voor Britt zit haar stageperiode er binnenkort op. Ze blijft wel nog even taalmaatje van een 19-jarige Eritrese jongen, maar haar coördinerende rol draagt ze graag aan iemand anders over. “Ik heb er zowel persoonlijk als op studievlak veel van opgestoken. Ik ga dan ook zeker bij mijn school aangeven dat dit een leuke stageplek is. En ik zit dan wel op het hbo, maar ik weet zeker dat het ook voor mbo-studenten een leuke een dynamische stageplek kan zijn.” Ook Els raadt het coördinatorschap aan: “Je werkt met een heel gezellige groep mensen. En vanwege de verschillende achtergronden van de taalvragers leer je zelf ook een hoop over landen, culturen en het Nederlandse asielbeleid. Je krijgt er zeker geen spijt van!”

 

foto: Els van Oosterwijk tijdens deTaalhuis vrijwilligersavond.

De Bibliotheek Bollenstreek zoekt nieuwe coördinatoren voor de taalspreekuren in Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en Oegstgeest. Interesse?