Annelies zoekt collega's

“Wat is dit voor een meneer?” Annelies Veltman wijst op een tekening. “Een boer”, antwoordt de 5-jarige Youns zonder aarzelen. Het Syrische jongetje woont sinds twee jaar met zijn familie in Sassenheim. Op school sprak hij bijna niet. Maar dankzij de inzet van Annelies is hij met sprongen vooruitgegaan.

Annelies is een van de vrijwilligers van de VoorleesExpress. De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal. Annelies praat met Youns over de boeken die ze lezen en speelt spelletjes met hem. Ook zijn ouders, broers en zus doen vaak mee. Zo breiden ze hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn.  

Breng voorleesplezier in huis

Vind jij het net als Annelies leuk om kinderen voor te lezen en taalspelletjes met hen te doen? En heb je 20 weken lang de tijd om één keer per week bij een gezin thuis langs te gaan? Dan is de Bibliotheek Bollenstreek op zoek naar jou! Heb je liever een coördinerende rol? Ook dan kun je je als vrijwilliger aanmelden. Onze projectleider VoorleesExpress Elvira Vis neemt daarna z.s.m. contact met je op. 

Training en begeleiding voorlezers

Voordat je als voorlezer begint, krijg je van ons een training waarin je onder andere leert hoe je interactief voorleest en hoe je ouders betrekt bij het voorlezen. Ook tijdens je werk voor de VoorleesExpress sta je er niet alleen voor. Jij houdt in een beveiligde digitale omgeving bij hoe het gaat en kan voor hulp en advies altijd aankloppen bij je coördinator. Ook organiseert jouw coördinator een of twee bijeenkomsten waarin jij met andere voorlezers ervaringen uitwisselt. Zo leren jullie van elkaar.

Wat doet een coördinator van de VoorleesExpress?

Als coördinator onderhoud jij de contacten tussen de gezinnen, de voorlezers en de projectleider van de Bibliotheek Bollenstreek. Je begeleidt vijf gezinnen en hun voorlezers en organiseert een of twee bijeenkomsten, waarin je voorlezers ervaringen kunnen uitwisselen.

Training en begeleiding coördinatoren

Elke coördinator krijgt van ons een starttraining, waarin je leert wat er allemaal komt kijken bij de begeleiding van voorlezers en gezinnen en hoe je dat het beste doet. Ook krijg je van ons alle benodigde materialen voor de voorlezers en de gezinnen en toegang tot de beveiligde digitale omgeving van de VoorleesExpress zodat je de voortgang in jouw gezinnen kunt volgen. Bij vragen of problemen kun je terecht bij de projectleider VoorleesExpress.

Vrijwilligers van VoorleesExpress

“Het geeft veel voldoening om bij te kunnen dragen aan de taalontwikkeling van jonge kinderen”

Anneke Janssen en Hannerieke Dekkers, coördinatoren van de VoorleesExpress

Lees het hele interview.