VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Help je graag kinderen die moeite hebben met taal? Word dan voorlezer of coördinator bij de VoorleesExpress en breng voorleesplezier!

Breng voorleesplezier

De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal door middel van (online) voorlezen en taalspelletjes. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn. Ben je 18 jaar en ouder en heb je interesse, meld je dan aan als VoorleesExpress vrijwilliger.

Wat doet een voorlezer?

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers
 • Wekelijks voorlezen: Als voorlezer lees je wekelijks voor aan kinderen met een taalachterstand bij hen thuis of online.
 • Flexibiel: een voorleestraject kan aan huis (20 weken, 1 uur per week) of online (10 weken, 2x per week 30 minuten)
 • Kennismaking met taal: Als voorlezer laat je kinderen en hun ouders kennismaken met interactief voorlezen, boekjes, spelletjes en verhalen.
 • Training: Voordat je begint, krijg je een (online)training waarin je onder andere leert hoe je interactief voorleest en hoe je ouders betrekt bij het voorlezen.
 • Begeleiding: Tijdens je werk sta je er niet alleen voor. Je houdt in een beveiligde digitale omgeving bij hoe het gaat en kan voor hulp en advies altijd aankloppen bij de coördinator. Jouw coördinator organiseert een of twee bijeenkomsten waarin jij met andere voorlezers ervaringen uitwisselt. Zo leren jullie van elkaar.

Wat doet een coördinator?

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers
 • Begeleiding: Als coördinator begeleid je vijf voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen kijk je hoe taal een plek kan krijgen in de thuissituatie.
 • Ontmoeting: Je organiseert bijeenkomsten met jouw voorlezers en bezoekt de gezinnen.
 • Training: Voor je aan de slag gaat, volg je een (online)training over de begeleiding van de voorlezers en gezinnen. In een beveiligde digitale omgeving kun je de voortgang van de gezinnen volgen. Bij vragen of problemen kun je terecht bij de projectleider van de VoorleesExpress.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vrijwilligersfuncties, neem dan contact op met Elvira Vis, projectleider VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek: bollenstreek@voorleesexpress.nl.

Vrijwilligers vertellen hun ervaringen

 • “Het geeft veel voldoening om bij te kunnen dragen aan de taalontwikkeling van jonge kinderen.”

  Anneke Janssen en Hannerieke Dekkers, coördinatoren van de VoorleesExpress.

  Lees hier het hele interview

 • “Ik kan het echt iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. Je breidt je horizon uit en het is fijn dat je echt iets kunt betekenen."

  Annelies Veltman is voorlezer van de VoorleesExpress.

  Lees hier het hele interview

 • Kijk een dagje mee met de vrijwilligers

  Klik hier voor de video van Tagrid Darwish, PABO-studente aan de Hogeschool Leiden en voorlezer van de VoorleesExpress. Samen met een aantal medestudenten maakte zij een korte film over haar vrijwilligerswerk.