VoorleesExpress zoekt Vrijwilligers

Lezen is leuk. Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school. Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om kinderen met een taalachterstand extra aandacht te geven door het voorleesritueel in gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar te introduceren. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Coördinatoren VoorleesExpress

Leg jij makkelijk contact en vind je het leuk om mensen te motiveren en te coachen? Ken je het belang van taalontwikkeling bij kinderen en wil je daaraan bijdragen? Dan zijn we op zoek naar jou als Coördinator VoorleesExpress!

Wat ga je doen?
Als Coördinator VoorleesExpress begeleid je maximaal vijf gezinnen en hun voorlezers. Je maakt kennis met het gezin, brengt de voorlezer en het gezin met elkaar in contact, stelt samen doelen vast en monitort de voortgang. Je begeleidt de voorlezers door het beantwoorden van vragen en te helpen wanneer ze ergens tegenaan lopen. Je evalueert, coacht en indien nodig stuur je bij. Na twintig weken sluit je het traject met elkaar af. Daarnaast geef je regelmatig terugkoppeling aan de Projectleider VoorleesExpress.

Wat we vragen
Coördinator VoorleesExpress is een vrijwilligersfunctie. De inzet bedraagt ongeveer drie uur per week voor een periode van twintig weken. Drukkere periodes worden afgewisseld met rustigere periodes. Bij het begeleiden van de voorlezers en de voorleesgezinnen is een goede communicatie naar de voorlezers en de projectleider van belang.

Wat we bieden
Naast een enthousiast team, afwisselend vrijwilligerswerk plus een bibliotheekabonnement is er een attentieregeling. Ook is er een jaarlijkse inspiratiebijeenkomst.

Aanmelden of vragen?
Je kunt je direct aanmelden of contact opnemen met Boukje Westerman, Projectleider VoorleesExpress, via 06-20834002 of voorleesexpress@bibliotheekbollenstreek.nl.

Voorlezers VoorleesExpress

Wil jij het verschil maken voor een kind bij jou in de buurt? En maak jij graag een feestje van voorlezen aan jonge kinderen? Meld je dan aan als Voorlezer VoorleesExpress!

Wat ga je doen?
Als Voorlezer bij de VoorleesExpress bezoek je twintig weken lang een uur in de week op een vast moment een gezin thuis. Hier lees je één of meerdere kinderen (twee tot acht jaar) voor. Het voorlezen wissel je af met taalspelletjes. Samen met de ouders bekijk je de mogelijkheden en kansen waarmee ze zelf hun kinderen kunnen ondersteunen in de taalontwikkeling. Ouders krijgen zo handvatten om samen met hun kinderen blijvend plezier te hebben met lezen en taal. Er wordt veel gepraat met de kinderen en hun ouders.

Wat we vragen

  • Je spreekt goed Nederlands.
  • Je houdt van kinderboeken en spelletjes.
  • Je vindt het leuk om met kinderen en hun ouders om te gaan.
  • Je hebt interesse in mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden.
  • Je kunt kinderen enthousiast maken.
  • Je bent digitaal vaardig.
  • Je hebt twee uur per week tijd (voorbereiding, reistijd, voorleesbezoek).

Wat we bieden
Voorlezer VoorleesExpress is een vrijwilligersfunctie. Als voorlezer word je binnen een team van ongeveer vijf voorlezers begeleid door een coördinator. Die kent jouw gezin en helpt je als je ergens tegenaan loopt.
We bieden je de mogelijkheid om deel te nemen aan al onze trainingen, workshops en gezellige bijeenkomsten. Je bent ook welkom bij de activiteiten die we voor de gezinnen organiseren. Naast een enthousiast team, afwisselend vrijwilligerswerk plus een bibliotheekabonnement is er een attentieregeling.

Wil je voorlezen?
Je kunt je direct aanmelden of contact opnemen met Boukje Westerman, Projectleider VoorleesExpress, via 06-20834002 of voorleesexpress@bibliotheekbollenstreek.nl.