Leestips

De tips van Onderwijs specialist Nathalie Harthoorn

Lezen is leuk en leerzaam. Voor beginnende lezertjes is het belangrijk dat ze veel oefenen, ook in de vakantie. Met het project vakantielezen stimuleert de Bibliotheek Bollenstreek, samen met de basisscholen, het lezen bij kinderen uit groep 3 en 4.

Nathalie Harthoorn is Onderwijs specialist bij de Bibliotheek Bollenstreek. Deze maand tipt zij vier boeken voor de jeugd om zelf te lezen of om voor te lezen.

 

Dierenboerderij

De stripversie van het bekende boek; De dierenboerderij van George Orwell! Mooie illustraties en het complete verhaal over de dieren die in opstand komen voor gelijke rechten! Moois strip om met kinderen het gesprek aan te gaan over gelijke rechten, wrede leiders en het vinden van geluk.

 

Reserveer dit boek

De verdwenen walvis

Een verhaal dat bij mij binnenkwam. Rio woont tijdelijk bij zijn onbekende oma in Californië. Tijdens zijn walvisspottochten ontmoet hij de reusachtige, maar vriendelijke walvis Witsnuit. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. Wanneer Witsnuit plotseling verdwijnt, lijkt Rio de enige te zijn die het mysterie kan oplossen. Een magisch verhaal over walvissen, liefde, rust en vriendschap met veel respect voor de oceaan en zijn inwoners.

Reserveer dit boek

De jongen die van de wereld hield

Een boek dat je gewoon gelezen moet hebben. Een ontroerend verhaal over Adem, een nog niet geboren kind, dat ontstaat zodra zijn eventuele ouders elkaar per ongeluk ontmoeten en voor het eerst kussen. Adem krijgt een bijzondere kans, want hij mag tijdelijk een echte jongen worden om zo zijn ouders bij elkaar te brengen. Hij wil niks liever, want in zijn korte bestaan heeft hij al ontdekt, dat de wereld en het leven erg leuk zijn. Maar de opdracht lijkt lastiger dan verwacht.

Reserveer dit boek

Leen als luisterboek

Beer en Faas en de stalen oppas

Een heerlijk eigenwijs boek, vol avonturen die de tweeling Beer en Faas beleven met hun nieuwe onverschrokken oppas Stella. Ze proberen haar een beetje voor de gek te houden, maar Stella is niet voor één gat te vangen. Daarom noemt de tweeling haar Staal. Het boek is vlot en met humor geschreven. Door de kleurrijke en lichte illustraties, de korte hoofdstukken en het mooie en verrassende einde leent dit boek zich uitstekend als voorleesboek, luisterboek of zelfleesboek.

Reserveer dit boek

Leen als luisterboekWorld of Books

Leen anderstalige kinderboeken uit de World of Books boekenkast

Vorig jaar is bij de Bibliotheek Bollenstreek de eerste World of Books boekenkast geopend. Deze boekenkast is speciaal voor anderstalige kinderboeken. De boekenkast is te vinden in onze vestiging in Sassenheim. Binnenkort is er ook een World of Books boekenkast in de Bibliotheek van Noordwijkerhout en in Lisse. Iedereen is welkom om deze boeken te lenen.

En heb je zelf nog kinderboeken in een andere taal staan, dan vinden we het erg leuk als je de kast helpt te vullen! Elke taal is goed!


Op zoek naar nog meer inspiratie?

Onze medewerkers kun je altijd vragen om boekentips. Maar je kan ook via onze website inspiratie opdoen. Vul de schrijver in die je graag leest en wij laten een lijst zien met schrijvers die je misschien ook leuk vindt!

Lees- en luisteradvies