Leestips

De tips van collectiespecialist Agnes van der Veen

De laatste tijd is er in film, muziek en literatuur steeds meer aandacht voor zogenaamde sad girls. Het gaat om (vaak jonge) vrouwen die kampen met sombere, angstige en soms ook duistere gevoelens, om wat voor reden dan ook. De maand februari, met zijn vele grijze dagen, leent zich uitstekend voor boeken in dit genre. Ze zijn geschikt om troost en misschien herkenning in te vinden, gaan vaak over zingeving en inzicht in emoties, en bieden de lezer perspectief. Daarom is het thema van de boekentips deze maand: #sadgirl.

 

Girl in pieces

Girl in Pieces is een hartverscheurend verhaal over een jonge vrouw die vecht voor een plek in een wereld die haar keer op keer laat vallen. De 17-jarige Charlie Davis worstelt met een verleden vol misbruik, eenzaamheid en verlies. De enige manier waarop ze hiermee kon omgaan is zelfbeschadiging, maar ze bezit voldoende hoop, moed en veerkracht om te geloven in een betere toekomst.

 

Reserveer dit boek

Mijn jaar van rust en kalmte

Een jonge kunsthistorica (haar naam kennen we niet) is ontslagen vanwege haar toenemend pillengebruik. Ze vindt dat ze een jaar rust en ontspanning nodig heeft om haar leven weer op orde te krijgen. Op het oog heeft ze alles: ze is knap, goed opgeleid en met de erfenis van haar overleden ouders kon ze een mooi appartement in New York kopen. Toch is ze niet gelukkig. Vindt ze de weg terug naar zichzelf? Een boek waarin zwarte humor en maatschappijkritiek samengaan.

Leen als e-book

reserveer dit boek

Ik hou van je maar ik kies het duister

Claire woont met haar man Theo en hun baby in de buurt van Las Vegas en worstelt met haar open huwelijk en een postnatale depressie. Als ze wordt gevraagd om een lezing te geven in Reno, waar ze opgroeide, vliegt ze er toch heen. Ver weg van huis komt het verleden dat haar bepaalde bij haar terug. Mooi verslag van de zoektocht van een vrouw naar haar roots.

Leen als e-book

Leen als luisterboek

reserveer dit boek

Het meisje dat de wereld veranderde

Lisa is niet zo gelukkig. Ze voelt zich alleen en het lijkt alsof de wereld tegen haar is. Als haar opa dit hoort, weet hij dat de tijd is gekomen om haar het geheim van het leven te laten ontdekken. Opa neemt Lisa mee op een ontdekkingsreis waarin ze regelmatig met haar angsten wordt geconfronteerd. Maar dan ontdekt Lisa dat opa zelf ook een geheim heeft.

 

Leen als e-book

reserveer dit boek

Nog meer boeken binnen het thema #sadgirl

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Onze medewerkers kun je altijd vragen om boekentips. Maar je kan ook via onze website inspiratie opdoen. Vul de schrijver in die je graag leest en wij laten een lijst zien met schrijvers die je misschien ook leuk vindt!

Lees- en luisteradvies