VoorleesExpress

Vindt een kind de Nederlandse taal moeilijk? En vinden ouders het zelf lastig hierbij te helpen? Dan komt een van onze vrijwilligers graag langs om voor te lezen, te praten en samen taalspelletjes te doen. Gezellig thuis, aan de keukentafel, op de bank of bijvoorbeeld een keer in de Bibliotheek. Zo maken we samen een feestje van taal. Dat doen met de VoorleesExpress, twintig weken lang, een uur per week.

De VoorleesExpress heeft een meetbaar positief effect op de taalontwikkeling en het zelfvertrouwen van een kind.

Word vrijwilliger

Wil jij kinderen helpen om plezier te hebben in taal? Dan ben jij de enthousiaste vrijwilliger die we zoeken! Binnen de VoorleesExpress kennen we twee verschillende vrijwilligersfuncties: coördinatoren en voorlezers.

Leg jij makkelijk contact, houd je van organiseren en vind je het leuk om mensen te motiveren en te coachen? Dan ben jij de perfecte coach

Maak jij graag een feestje van lezen en taalspelletjes en vind je het leuk om dat voor een periode van twintig weken te doen met een kind? Meld je dan aan als voorlezer

Informatie en aanmelden

Video: ervaring voorlezer Naomi
Vrijwilliger Naomi laat ons zien hoe zij samen met twee meiden en hun moeder aan de slag gaat met taal. Ze lezen boeken en doen leuke taalspelletjes. Ze zien elkaar thuis, als dat kan, maar hebben ook contact via videobellen. Zo krijgen de meiden echt een taalboost én heeft de moeder gezien hoe leuk voorlezen is en heeft ze geleerd hoe dat ook zelf kan doen.

Bekijk hier de video

Meld een gezin aan

Ben je leerkracht of pedagogisch medewerker? Heb je een kind tussen 2 en 8 jaar die moeite heeft met taal? En vinden ouders het lastig om thuis veel taal aan te bieden? Geef het dan op voor de VoorleesExpress. 

Wil je als ouder (of verzorger) graag dat jouw kind meedoet met de VoorleesExpress? Vraag aan de leerkracht of interne begeleider van de school of deze jouw kind aanmeldt.  

Uitleg voor leerkrachten

Kijk een middagje mee met de VoorleesExpress
Tagrid Darwish is PABO-studente aan de Hogeschool Leiden en voorlezer van de VoorleesExpress. In het filmpje vertelt ze over haar vrijwilligerswerk. Laat je inspireren.
Film gemaakt door: Claudia Hofman, Lotte Broers, Millicent Esselink, Anique de Roij van Zuijdewijn en Tagrid Darwish.
 

Bekijk hier de video

"Het gaat om veel meer dan lezen alleen"

Carla van den Brink heeft als coördinator een aantal gezinnen en voorlezers in de Bollenstreek onder haar hoede en ontvangt veel dankbaarheid van de ouders.

Lees het interview

"Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening"

Anneke Janssen (25) en Hannerieke Dekkers (38) praten in de kleurrijke bibliotheek van Warmond enthousiast over hun vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress. 

Lees het interview

"Plezier met taal voor kind, ouders én voorleesjuf"

Betty Bajec heeft inmiddels al bij vier gezinnen voorgelezen en ze zet haar werk enthousiast voort. "Je geeft de kinderen echt alle aandacht en helpt ze spelenderwijs met taal en lezen. Ze krijgen vertrouwen en de ouders zijn trots als ze op school mee kunnen met de rest. Daar haal ik voldoening uit."

Volg de VoorleesExpress

Voor leuke boekentips, doorstuurtips en meer ga naar de facebook pagina van de VoorleesExpress

Bekijk filmpjes en tips van de VoorleesExpress

Hoe werkt de VoorleesExpress?

Het is een unieke methode waarbij kind en ouder thuis worden begeleid. Ze ervaren hoe leuk lezen kan zijn. In de video wordt laten zien waarom de VoorleesExpress van belang is en hoe het werkt.

Bekijk hier de video